Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Съвременният свят е невъзможен без географските информационни системи

Географските информационни системи са инструмент за взимане на отговорни, важни политически решения на държавно и местно ниво.  Това заяви транспортният министър Росен Желязков по време на откриването на конференция, посветена на Световния ГИС ден’2019.

„Не мога да си представя пътната, железопътната, морската и речната  инфраструктура без модерните приложения, базирани на географски данни“, каза той и припомни, че ресорното министерство е завършило голям проект „Единна информационна точка“, където са събрани огромни масиви от данни за електронните съобщителни мрежи и физическата инфраструктура. Това помага не само за доброто планиране, но и за добрата икономика при управлението на обществените ресурси, добави той.

По-късно днес министър Желязков ще получи Наградата на организаторите на Световния ГИС ден – ЕСРИ България, за реализацията на проекта „Единна информационна точка“.  

От началото на системата през юни, в нея вече се съдържа информация за 10 848 км електронни съобщителни мрежи, 12 090 км инфраструктура за разполагане на мрежи, 194 км електропреносна мрежа, 4216 км железопътна мрежа. Единната информационна точка дава възможност на много инвеститори да следят за промени и предстоящи дейности по строителство и ефективно да планират и координират изграждането на физическа инфраструктура.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във