Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Съветът на ЕС утвърди решението за намаляване на потреблението на газ в ЕС с 15%

Съветът на Европейския съюз утвърди решението за доброволно намаляване на потреблението на природен газ в ЕС с 15% в сравнение със средния показател за последните пет години. То ще важи за периода от 1 август 2022 г. по 31 март 2023 година, като се вземат в предвид и всички предвидени за страните от ЕС изключения от това изискване. Това е записано в публикуваното в Брюксел изявление на Съвета на Европейския съюз.

"За повишаване на сигурността на енергодоставките Съветът днес утвърди нормата за доброволно намаление на търсенето на природен газ с 15% през тази зима", се казва в документа. В него се уточнява, че Съветът също така "е уточнил различните изключения и възможности за частично или пълно не изпълнение на това изискване в съответствие с конкретните условия в страните от ЕС, и за да се гарантира, че намалението на потреблението на газ реално ще способства за повишение на сигурността на доставките на газ в Европейския съюз". 

Съветът на Европейския съюз е орган за управление на Европейския съюз, който заедно с Европейския парламент осъществява законодателната власт на Евросъюза. Той е и водещата институция при вземането на решения.

За разлика от другите административни органи той няма постоянен състав, а се състои най-общо казано от ресорните министри на всяка една от страните членки. Затова понякога го наричат с остарялото Съвет на министрите (Council of Ministers) или просто Съвет. Както и Европейският парламент, Съветът е създаден с учредителните договори от 50-те години на ХХ век.

Facebook logo
Бъдете с нас и във