Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Сътрудничеството в областта на туризма със Саудитска Арабия е сред приоритетите на страната ни.

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова се срещна с посланика на Кралство Саудитска Арабия Н. Пр. Месфер Абдулрахман Алгхасеб.

Сред приоритетите на Министерството на туризма, е да развие и надгради двустранното сътрудничество в областта на туризма със Саудитска Арабия както на институционално, така и на бизнес ниво“  -  това е заявила министър Николова по време на срещата, съобщи  пресцентъра на ведомството.

Вицепремиерът е коментирала, че Саудитска Арабия е изключително важен и желан партньор за България, тъй като географските дадености и геополитическата среда позволяват да се работи по общи проекти в редица ключови сфери – туризъм, сигурност, енергетика, търговия, продоволствена сигурност, транспорт, образование и наука.

Николова е декларирала плановете на ръководеното от нея ведомство да изгради ползотворно сътрудничество със създаденото през тази година Министерство  на туризма на Кралство Саудитска Арабия. Пред посланика, тя е поела ангажимент да предложи България да стане домакин на двустранен специализиран туристически бизнес форум с участието на саудитски туристически фирми в най-голямото международно туристическо изложение в България – Ваканция и СПА.

По време на разговора министър Николова е уверила Н. Пр. Месфер Абдулрахман Алгхасеб, че местата за настаняване, за  хранене и за развлечения  у нас спазват всички противоепидемични мерки, наложени и контролирани от Министерството на туризма и от местните здравни власти.

Посланикът от своя страна е декларирал, че отношенията между двете страни укрепват , посочва  пресслужбата на Министерството на туризма. Той  е напомнил, че това е била и една от причините за посещението на министър-председателя Бойко Борисов в Кралство Саудитска Арабия през 2017 година. По думите му нашата страна има изключително голям потенциал за туризъм и Саудитска Арабия иска да почерпи от опита, който България има в този сектор.

Н. Пр. Месфер Абдулрахман Алгхасеб е разяснил, че  туризмът все още  не е много развит в Саудитска Арабия, но е подчертал желанието на държавата, която представлява той да стане основна част от икономиката на страната и все повече да допринася за  нейния за брутен вътрешен продукт.  Посланикът е уверил министър Николова, че това е един  от основните пунктове  във  визията за развитие на  Кралство Саудитска Арабия занапред.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във