Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

СЪС ЗАКОНИТЕ СМЕ ДОБРЕ - В МАГАЗИНИТЕ Е ДРУГО

Напънахме се и ние да наложим практиката за проследяване на качеството на храните от фермата до масата. Тяхната безвредност ще се контролира по цялата верига от производителя през търговеца до потребителя. Докато въвеждаме обаче специалното законодателство, хората у нас продължават да не знаят какво всъщност ядат. От Националната федерация на потребителите например съобщиха, че само три от разпространените марки кисели млека са с високо съдържание на бактерията бациликус булгарикус. Производителите спестявали прословутата съставка в закваската, защото така продуктът ставал по-дълготраен. От общо 15 изследвани млека едва две имат маслеността, която е изписана на етикета. Да не говорим, че някъде водното съдържание надхвърля... 90 процента.
Българското законодателство в областта на безопасността и контрола на храните е изцяло съгласувано и хармонизирано с европейското и Еврокомисията няма забележки по него, заяви заместник-министърът на земеделието Светла Бъчварова на международна конференция в столицата. Компаниите от хранително-вкусовата промишленост, които искат да останат на пазара и след присъединяването ни към общността, вече въведоха т. нар. Добри производствени практики и Системата за контрол на стандартите и качеството (НАССР). Прилагането им става задължително за всички в сектора от 1 януари 2007-а. Нямаме притеснения, че много от предприятията няма да са готови до тази дата, независимо че до 15 юни е необходимо да са се преструктурирали, отбеляза Бъчварова. Въвеждането на стандартите ISO 9001 и EUROGAPE на този етап са пожелателни, но от началото на следващата година и те ще станат задължителни, припомниха от агроминистерството.
Качеството ще се следи от органите на държавния здравен санитарен контрол, ветеринарно-санитарния и фитосанитарния контрол. Заради своята значимост проблемът за безопасността на храните попада едновременно в ангажиментите на България по четири преговорни глави - Свободно движение на стоки, Земеделие, Рибарство и Безопасност на потребителите. Междувременно бе регламентиран и държавният контрол върху цялата хранителна верига, чийто координатор е Националният съвет по безопасност на храните, председателстван на ротационен принцип от заместник-министрите на земеделието и на здравеопазването.

Facebook logo
Бъдете с нас и във