Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Със съвместни туристически пакети България и Хърватия ще привличат азиатски туристи

В Задар можете да се насладите на живописните морски пейзажи, които предлага Адриатическото крайбрежие и множеството острови, разположени пред града.

Възможностите за задълбочаване на икономическото сътрудничество между България и Хърватия и потенциала на проекти за съвместно производство за трети пазари е обсъждал президентът Румен Радев с представители на хърватския бизнес от разположения на Адриатическо море град Задар, съобщиха от пресцентър ана президентството. Делегацията е водена от областния управител на Задар  Божидар Лонгин, а в разговора е участвал и посланикът на Хърватия в София Ясна Огняновац. Посещението у нас е в продължение на държавната визита на президента Румен Радев в Хърватия през юли тази година.

На срещата на "Дондуков" №2 са присъствали представители на предприятия, развиващи дейност в областта на транспортната инфраструктура, винарството, производството на напитки и на зехтин, преработката на риба. Участвал е и председателят на търговско-промишлената палата на Задар. Предстоят срещи на хърватската делегация с местната власт и с представители на бизнеса в Пловдив.

Като области с добър потенциал за задълбочаване на сътрудничеството президентът Радев е откроил инвестициите, производството на храни, транспорта и туризма. Посещенията на туристи в окръг Задар са 1.8 милиона годишно. Перспективите за сътрудничество са в разработването на съвместни туристически пакети между България и Хърватия, които съчетават възможностите за планински, морски, културно-исторически туризъм. Според президента Радев интересът на азиатски туристи към Югоизточна Европа ще се засили, ако бъде разкрита въздушна линия Пекин-София-Загреб. По време на посещението си в Хърватия през юли българският президент и неговият хърватски колега Колинда Грабар-Китарович подписаха съвместно послание до президента на Китай Си Дзинпин за откриване на такава авиолиния.

България и Хърватия имат традиционни приятелски отношения и огромен потенциал за задълбочаване на партньорствата в различни сектори, е заявила посланик Ясна Огняновац и е подчертала, че приоритет в нейната работа ще бъде именно икономическото сътрудничество. На срещата е била обсъдена и организацията на предстоящ у нас бизнес форум с участието на хърватски и български фирми.

Търговско-икономическите отношения между България и Хърватия не са много активни. През последните осем години стокообменът расте, но едва през миналата година прескочи границата от двеста милиона евро.

Тенденцията е за увеличаване на вноса (+19.8%), износа (62.8%) и стокообмена (+45.1%) спрямо 2017-а. През изминалата година фирмите от двете страни са си обменили стоки за 281.06 млн. евро, а добрата новина е, че салдото е положително за България. Сред стоките в износната ни листа са биодизел и смеси от биодизел, които не съдържат нефтени масла или масла от битуминозни материали, нефтени масла и масла от битуминозни минерали, медикаменти, минерални или химични торове, сурови или необработени тютюни; отпадъци от тютюн, текстилни изделия.

Сред хърватските фирми, инвестирали в България, са: "Кончар", "Магнум груп", "Орбико", "Институт по инфраструктурни проекти" (IGN), "Геофото инженеринг", "Конструктор инженеринг", "Далековод", "Подравка".

В Хърватия работи представителството на производителя на аксесоари за автомобили "Балев Аерон", фирмите "Рефан", "Бургас Промет", "Победа", "Електромаркет", "Итал Фууд Индъстри" АД, "Винарска изба Телиш", "Дерони", "Българска роза" - Карлово, "Радомир Метал Индъстриз", "Витанеа", "Захарни заводи-Варна", "Арома", "Био Фреш" и други.

Туристическите отношения и опознаването на двете страни тепърва ще се развиват. Тенденцията от 2005 г. насам се обръща. Докато в началото на периода хърватите са били по-любопитни към посещения в нашата страна, то от 2016 г. нещата се обръщат и българите като че ли преоткриват Хърватия. През миналата година, например,  22 332 хървати са посетили България, а в същото време 36 222 българи са пътували до Хърватия.

През първото полугодие на тази година повече нашенци са били в тази балканска страна.

Република Хърватия е разположена в Югоизточна Европа. На север граничи със Словения и Унгария, на изток със Сърбия, Босна и Херцеговина и Черна гора, а на югозапад има излаз на Адриатическо море. Островите на Хърватия са отличителна черта на цялото далматинско крайбрежие на страната по Адриатическо море. Те са част от т.нар. далматински тип бряг и са разположени край бреговете, като по правило имат продълговата форма успоредно на крайбрежието. Общият им брой е почти 1 200 острова, като само 47 от тях са обитаеми.

В Хърватия туризмът е основна индустрия, като през 2018 г. са регистрирани около 18,4 милиона посетители, с около 110,275 милиона нощувки.

Хърватия е привлекателна и все по-популярна туристическа дестинация с преобладаващ в момента летен туризъм. В момента Министерство на туризма работи за удължаване на сезона чрез разработване на различни сегменти на туризма, включително медицински туризъм. Хърватия има предимства за развитие на медицински туризъм: има безопасни, висококачествени и достъпни лечения в стоматологична и козметична хирургия, физическа терапия и медицинска рехабилитация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във