Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Със 6 млн. лева ремонтират 8 км от пътя Берковица - Монтана

Второкласният път е основна комуникация на Северозападна и Югозападна България през билото на Стара планина. Снимка: АПИ

Ремонтът на  пътя Берковица - Монтана ще струва  5 846 411,78 лв. От тях 4 969 450,01 лв. са от Европейския фонд за регионално развитие, а 759 975, 08 лв. е национално съфинансиране. 116 986,69 лв. е приносът на Агенция "Пътна инфраструктура".

Целта на проекта е развитие на пътната инфраструктура в трансграничния район чрез подобряване на достъпа до транс-европейската транспортна мрежа (TEN-T) в региона.

В четвъртък Пътната агенция обяви, че напредва основният ремонт на 7,71 км от път II-81 Берковица - Монтана, в участъка между селата Боровци и Благово (от км 86+289 до км 94+000).  Второкласният път е основна комуникация на Северозападна и Югозападна България през билото на Стара планина. Той е най-пряката връзка за жителите от областите Монтана и Видин със София, както и с Дунав мост II и пристанище Лом.

Отсечката, която се ремонтира, започва след кръстовището с път III-815 за с. Боровци и с. Замфирово, преминава през с. Благово и завършва на 2 км след изхода на селото в посока Монтана. Трасето свързва населените места в община Берковица с областния център Монтана. По него преминава трафикът от София, през прохода „Петрохан“, за Монтана и Лом. През м. г. Агенция „Пътна инфраструктура“ стартира рехабилитацията на още една отсечка от път II-81 между Благово и Монтана, финансирана по Програма Интеррег V-A Румъния – България. Целта на двата проекта е да се подобри състоянието на второкласния път между областния град Монтана и общинския център Берковица. С изпълнението им се възстановяват технико-експлоатационните характеристики на пътя, повишава се пътната безопасността и се осигурява оптимална скорост на движение.

В отсечката Боровци - Благово са завършени локалните ремонти, включващи изграждане на нова пътна конструкция в участъците с ниска носимоспособност. Положен е долният пласт от неплътен асфалтобетон (биндер). Изградени са 2000 м дренажи по цялата дължина на трасето. Полагат се и бордюри.

На моста при 86-ти км над река Бързия, от лявата страна в посока Монтана, е изградена нова тротоарна конзола, положена е хидроизолация и един слой асфалтобетонова настилка, монтирани са нови предпазни огради. Започна и работата по другата половина от моста в посока Берковица с разрушаване на тротоарната конзола и пътното платно. Предстои довършване на отводнителната система, полагане на износващ асфалтобетонов пласт, монтиране на нови ограничителни системи, пътни знаци и соларни знаци за измерване на скоростта на движение на превозните средства, полагане на хоризонтална пътна маркировка. Предвижда се рехабилитацията на участъка Боровци - Благово да завърши до края на юли т. г.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във