Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Със 185 млн. лв. се подобрява безопасността по жп линията Пловдив-Бургас

Целият участък от Пловдив до Бургас ще бъде оборудван с Европейска система за управление на влаковото движение.

Проектът за изграждане на съвременни системи за управление и сигурност по жп линията между Пловдив и Бургас е един от най-важните за тази година за Национална компания "Железопътна инфраструктура". С него значително ще се повиши безопасността на жп превозите в участъка, който е от най-натоварените у нас. 

Общата инвестиция в проекта за изграждане на системи за сигнализация и телекомуникации между Пловдив и Бургас е в размер 185 млн. лева.

Главна железопътна линия № 8 Пловдив – Бургас от Националната железопътна мрежа та България е в по-голямата си част двойна железопътна линия (с изключение на участъците Пловдив – Филипово – Михайлово, Калитиново – Кермен и Зимница – Ямбол), електрифицирана и с нормално междурелсие (1435 мм). Дължината ѝ е около 294 км, което я прави петата по дължина железопътна линия в България. Този жп участък е и част от паневропейския транспортен коридор №8, който трябва да свърже пристанищата на Черно море с пристанище Вльора в Албания и Бари в Италия.

В момента аналогични системи работят в участъка Пловдив-Свиленград. От Центъра за управление на жп трафика в Пловдив, от едно работно място се управляват всички 12 жп гари от Пловдив до Свиленград, обяснява инж. Красимир Папукчийски.- генералният директор на НК „Железопътна инфраструктура“. 

В рамките на този проект целият участък от Пловдив до Бургас ще бъде оборудван с Европейска система за управление на влаковото движение, която включва система за влаков контрол и радио-комуникационна система за предаване на глас и данни между влака и жп гарите. „С въвеждането на интелигентните транспортни системи ограничаваме вероятността за преминаване на влака „на червено“ или превишаване на допустимата скорост. Очаква се и намаляване на повредите на влаковете, които стават основна причина за много от закъсненията“, подчертава Красимир Папукчийски. 

Европейската система за управление на влаковото движение е съвместима за целия Европейски съюз, което гарантира осъществяването на международни железопътни превози по европейските коридори и либерализация на железопътния транспортен пазар в Европа. Същото оборудване ще бъде изградено във всички участъци от жп мрежата, които поетапно се обновяват.

Facebook logo
Бъдете с нас и във