Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Със 17 страни си разменяме стоки за по над милиард евро

Главният секретар на Министерството на икономиката Владимир Туджаров се срещна и с изпълнителния директор на завода за автомобилни компоненти Voss Automotive - Стефан Отто. От началото на май фирмата има производство и в България.

Седемнадесет са държавите по света, с които имаме по над един милиард евро или долари стокообмен, показва проучване на "БАНКЕРЪ".  А числата очертават и продължаващ ръст при повечето от тях до нови рекордни стойности. За съжаление, търговското салдо с повечето от тях е отрицателно за България.

Логично в този списък най-много са държавите от Европейския съюз - все пак той е най-големият ни търговски партньор - и заради членството ни в общността, и заради облекчените условия за стокообмен, и по-лесното движение на капитали.

Cпopeд пpeдвapитeлнитe дaнни нa Hационалния статистически институт пpeз пepиoдa янyapи - мaй изнocът нa Бългapия зa EC нapacтвa c 6.9% cпpямo cъщия пepиoд нa миналата година и e в paзмep нa 15.93 млрд. лeвa. Ocнoвни тъpгoвcĸи пapтньopи нa Бългapия в евросъюза ca Гepмaния, Pyмъния, Итaлия, Гъpция, Фpaнция и Бeлгия, ĸoитo фopмиpaт 67.3% oт експорта зa дъpжaвитe члeнĸи нa Eвропейския съюз. Bнocът oт EC пpeз този пepиoд ce yвeличaвa c 2.7% cпpямo cъщия пepиoд нa пpeдxoднaтa гoдинa и дocтигa 16.81 млрд. лв. пo цeни СІF. Haй-гoлям e cтoйнocтният oбeм нa cтoĸитe, внeceни oт Гepмaния, Итaлия, Pyмъния, Гъpция и Иcпaния.

Прегледът на страните, чиито фирми инвестират в България, почти се припокрива с този за стокообмена, което пък е и основната причина за ръстта в обмена на стоки. Показателен е и факта, че с някои от тези страни експортът е по-голям от импорта.

Най-активна е търговията ни с Германия, като заради много компании от тази страна, износът изпреварва вносът от най-голямата европейска икономика. През миналата година двустранният стокообмен продължава да се развива по възходяща линия и отново е рекорден, като достигна 8.153 млрд. евро, като пък е с 11.8% по-висок от 2017-а.

Българският износ отново изпреварва вноса от Германия, като търговският дефицит за най-голямата европейска икономика е в размер на 320.62 млн. евро. Страната ни е изнесла стоки на стойност 4.29 млрд. евро за северната страна (нарастване с 12.3% спрямо 2017 година), а вносът възлиза на 3.97 млрд. евро (ръст от 7.8% на годишна база). Тези резултати са поредно доказателство, че търговско-икономическите отношения на България и Германия са в подем. За трети път от началото на прехода износът на България се развива изпреварващо спрямо вноса от Германия, което само по себе си е забележителен успех. Германия продължава да държи палмата на първенството като най-голям и важен търговски партньор на България.

Изминалата 2018 г. бе добра и по отношение на инвестициите. По данни на БНБ преките парични вложения от Германия надхвърлят 150 млн. евро. Няколко нови германски компании, предимно от сектора за производство на автомобилни компоненти, избраха България като инвестиционна дестинация. За страната ни е важно по-широкото присъствие на български продукти на германския пазар в сектори като електроника и електротехника, машиностроене, информационни технологии.
Добър пример за двустранното сътрудничество е използването на модела на дуалното професионално образование у нас, чрез който може да се подготвят повече и по-квалифицирани специалисти и да се откликне на нуждите на немските инвеститори у нас.

През изминалите години Италия се нареди сред основните търговско-икономически партньори на България. От 2005 г. стокообменът расте устремно нагоре, като през 2015-а дори прескочи и нивото от четири милиарда евро. За миналата година той е на рекордната стойност от 4.85 млрд. евро и отчита ръст от 10.2% спрямо 2017-а. Добрата новина е, че през последните девет години търговското салдо е положително за България. Важен, разбира се, е приносът на многото италиански фирми, които развиват бизнес у нас.

Износът за Италия през миналата година е в размер на 2.433 млрд. евро и се увеличава с 10 процента. Вносът у нас за същия период е 2.42 млрд. евро (+10.4%). А Италия е втора в листата на водещите търговски партньори на България.

В последните години неизменно водещи стоки в износа ни за Италия са рафинирана мед и медни сплави, нефтени масла и масла от битуминозни минерали, зърнени култури, части за обувната промишленост, ел.техника, готови изделия на обувната промишленост, а също и стоки на текстилната, шивашката, кожаро-кожухарската индустрия. От Италия внасяме основно трактори, автомобили и други превозни средства, обезкосмени и обработени кожи, нефтени масла и масла от битуминозни минерали, трактори, готови изделия на текстилна, обувна и кожарска индустрия.

Благоприятни условия за търговията между България и Италия създават ниските транспортни разходи и приемливите в сравнение с трети страни цени на българските стоки и тяхното съответствие на изискванията на италиански пазар, както и качеството на предлаганите български стоки.

Близостта между България и Румъния прави връзките много лесни. Два моста прехвърлят река Дунав (при Русе и Видин), няколко фериботни компании също превозват стоки и хора, българи и румънци пътуват между граничните градове по работа или за  туризъм. През последните години България е предпочитана дестинация за почивка от  гражданите на северната ни съседка.

Присъединяването на България и Румъния към Европейския съюз от януари 2007 г. ги поставя в нова среда и внесе нова динамика в развитието на двустранните отношения в търговско-икономическата област. От 2006 г., когато стокообменът прескочи границата от един милиард евро, стойността му лети нагоре през нови рекордни числа. През миналата година фирмите от двете страни са изтъргували стоки за 4.607 млрд. евро, като търговията се увеличава с 6.8% спрямо 2017-а. Износът и вносът са почти равни, като и при двата показателя също има ръст - при експорта е с 3.4%, а при импорта - с 10.2 на сто. Добрата новина е, че търговското салдо за четвърта година е положително за България. Статистиката отчита, че Румъния е третият по големина търговски партньор на България сред страните от ЕС, преди нея са  Германия и Италия.

Сред отличниците "милиардери" можем да впишем и Гърция, с която сме изтъргували стоки за 3.29 млрд. евро, Испания - с 2.2 млрд. стокообмен, и Франция - с 2.01 млрд. евро.

Четири от държавите с над един милиард двустранен стокообмен са от групата на т.нар. трети страни - извън Европейския съюз и от други континенти - Русия, Китай, Сърбия, Турция. Πpeз пepиoдa янyapи - юни изнocът нa cтoĸи oт Бългapия зa тpeти cтpaни - извън EC, нapacтвa c по-бърз темп - 9.1%, в cpaвнeниe cъc cъщия пepиoд нa минaлатa гoдинa и e нa cтoйнocт 8.83 млрд. лeвa. Ocнoвни тъpгoвcĸи пapтньopи нa Бългapия ca Typция, Kитaй, Cъpбия, Pycĸaтa фeдepaция, Cъeдинeнитe aмepиĸaнcĸи щaти и Peпyблиĸa Ceвepнa Maĸeдoния, ĸoитo фopмиpaт 50.1% oт изнoca зa тpeти cтpaни. Bнocът нa cтoĸи в Бългapия oт тpeти cтpaни зa пoлyгoдиeтo нaмaлявa c 1.4% на годишна база и e нa cтoйнocт 10.43 млрд. лeвa. Haй-гoлям e cтoйнocтният oбeм нa cтoĸитe, внeceни oт Pycĸaтa фeдepaция, Typция, Kитaй и Cъpбия.

Турция е най-големият ни търговски партьор от тези страни, като алъш-веришът с южните ни съседи достигна 4.17 млрд.евро. Последните данни, с които разполагаме за Русия показват търговия за 3.03 млрд. евро. С втората по големина световна икономика - Китай, сме си обменили стоки за 2.44 млрд. щ.долара. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във