Банкеръ Daily

На първо четене в бюджетната комисия:

Със 134 млн. лева се увеличава бюджетът на Здравната каса

Комисията по бюджет и финанси в парламента прие на първо четене актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна за 2021 г. При гласуването единствено от ГЕРБ се въздържаха.

Предвижда се бюджетът на НЗОК да бъде актуализиран със 134 млн. лв., от които 120 млн. лв. за здравноосигурителни плащания, 10 млн. лв. за административни дейности и 4 млн. лв. за резерв.

В здравноосигурителните разходи за тази цел се създава нов ред. "Предлага се цялата сума да се запише в един ред в бюджета заради изключително динамичната обстановка с пандемията и трудността да се предвиди по кое перо колко средства ще бъдат изразходвани", каза служебният здравен министър Стойчо Кацаров. Проектът за актуализацията е изготвен при разчет от заболеваемост от 150-300 на 100 хил. души за септември, 300-600 за октомври и над 600 през декември. Въпреки че ситуацията изпреварва прогнозата, експертите смятат, че поне в общия брой прогнозата ще бъде вярна. 

Разходите на НЗОК за борба с ковид пандемията за първите седем месеца на годината са 442 млн. лева.

От Министерството на финансите добавиха, че предвидените разходи за борба с пандемията през тази година са общо три милиарда лева. В тази сума са включени и помощта за бизнеса, за заетост, както и месечна добавка от 50 лева за пенсионерите.

Комисията започна да гледа на първо четене актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване за тази година. Според проекта на правителството, внесен в края на юли в парламента, консолидирания бюджет на държавното обществено осигуряване по приходите и трансферите е с обща сума 15 194 455,5 хил. лв.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във