Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Сърбия завърши строителството на първия участък от разклонението на "Турски поток"

Сърбия приключи със строителството на първия етап от разклонението на газопровода "Турски поток", което ще мине през територията на западната ни съседка, съобщава ТАСС. Вече се работи по изграждането на втория сегмент - от Чуприя до река Дунав. Общо трябва да бъдат изградени четири участъка, като плановете на сръбските власти са газопроводът да бъде завършен до края на годината. Общата дължина на разклонението през Сърбия е 403 километра. 

На свой ред министърът на минното дело и енергетиката Александър Антич отчете, че 180 хил. тона тръби вече са пристигнали в страната. Това е около половината количество. Доставките се извършват по вода, като тръбите пътуват към сръбските пристанища на река Дунав в Нови Сад и Смедерево.

Сърбия започна строителни работи по своя газопровод, без да чака да приключи работата по българския участък. Изграждането на газопровод в Сърбия от границата с България до границата с Унгария се извършва от съвместното предприятие на Газпром и "Сърбиягаз" и се очаква доставките на синьо гориво по него да започнат през април 2020 година.

В същото време българският участък от газопровода може да не е готов до края на 2021 г. заради съдебен спор между държавния оператор "Булгартрансгаз" и "Аркад" - един от кандидатите по обществената поръчка за изграждането "Аркад". 

Както "Банкеръ" вече писа, първоначално "Булгартрансгаз" избра за строител на 474-километровия газопровод саудитския консорциум "Аркад". Изненадващо обаче държавният оператор декласира обединението с аргумента, че документите за сключване на договор не са били подадени в установения срок. Впоследствие се пристъпи към сключването на контракт с втората най-добра оферта - на консорциума "Газово разширение и развитие в България". "Аркад" обжалва този ход пред Комисията за защита на конкуренцията. "Булгартрансгаз" пък поиска предварително изпълнение за сключването на договора с второто обединение, но бе "порязана" от антимонополистите - те прецениха, че няма спешна необходимост от подписването на този документ. От своя страна обаче "Газово разширение и развитие в България" обжалва пред съда определението на КЗК.

Първото изслушване по делото е насрочено за 24 октомври, като договор за строителството на разклонението не може да бъде сключен преди произнасянето на съда. По този начин на практика бе гарантирано, че държавата ще изпусне сроковете за реализацията на "Турски поток", заложени в договора за пренос на газ между "Булгартрансгаз" и руския гигант "Газпром". Операторът трябва да започне да пренася известни количества синьо гориво от турско-българската до българо-сръбската граница от 1 януари 2020 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във