Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Сърбия задейства строежа на газовата връзка с България

Сърбия обяви търг за изграждането на 109-километровия газопровод Ниш-Димитровград, който ще свърже сръбската мрежа с газоразпределителната система на България, съобщи правителството в Белград.

Общата прогнозна инвестиционна стойност на проекта е 85,5 милиона евро. Той ще бъде финансиран чрез 49,6 милиона евро безвъзмездна а помощ от Европейския съюз (ЕС), заем в размер 25 милиона евро от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и средства, предоставени от държавната Srbijagas.

Очакванията на сръбското правителство са строителството да започне през лятото.

На 23 февруари стана ясно, че 11 компании са подали оферти за изграждането на газовата връзка от българска страна. Проектът е на стойност е 143.6 милиона лева, а дължината на интерконектора на българска земя е 62 километра.

Сред кандидатите е консорциумът "Аркад", който строи продължението на "Турски поток" през България, наричан от премиера Борисов "Балкански поток". Оферта е подала и италианската "Бонати". Сред останалите претенденти са добре познатите у нас "Главболгарстрой", "Джи Пи Груп" в консорциум с "Грома Холд", "Климатроник", "Атоменергоремонт".

"Булгартрансгаз" все още не е определил датата, на която ще бъдат отворени ценовите оферти. Срокът за изпълнение е 350 дни. Миналия месец главният изпълнителен директор на държавния оператор Владимир Малинов заяви, че България очаква да започне изграждането на връзката си през май и да го завърши през 2023 година.

Според официалната информация Междусистемната газова връзка София – Димитровград (Сърбия) – Ниш (Сърбия) се предвижда като реверсивна връзка, която да свърже националните газопреносни мрежи на България и Сърбия. Първоначално се очаква газопроводът да осигури възможност за доставка на 1.8 млрд. куб м. газ годишно.

Проектът претърпява сериозно забавяне, тъй като очакванията на правителството бяха връзката да е готова през 2017 година.

Междусистемната газова връзка България - Сърбия e обявена от Европейската комисия за проект от общ интерес на ЕС. Mалко над една трета от сумата за изграждането е осигурена по програмата "Свързана Европа". Въпросните средства ще стигнат за превеждането на аванса към бъдещия строител, който е фиксиран на 46 млн. лв.

Facebook logo
Бъдете с нас и във