Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Сърбия ще получава по 185 млн. долара годишно от "Турски поток"

Приходите на Сърбия от транзита на руски газ през сръбския участък от газопровода "Турски поток" ще възлязат на 185 млн. долара годишно. Това заяви президентът на страната Александър Вучич по телевизия "Пинк", съобщава ТАСС.

"За нас газопроводът е стратегически. Към декември построихме 403 км от газопровода през територията на Сърбия и остава да изградим четири измервателни станции и една голяма компресорна станция в Джабари. "Турски поток" е нещо, което хората ще използват в продължение на много години. Сърбия, превръщайки се в транзитна страна, ще получава транзитен доход в размер на 185 милиона долара годишно “, заяви сръбският лидер.

Според Вучич, "Турски поток" е от голямо значение за индустриализацията на Сърбия и привличането на инвеститори. По неговите думи, чрез газопровода, Сърбия "ще получава основно руски газ". "13 милиарда кубически метра газ ще дойдат в Сърбия, от които 3 милиарда кубически метра ще останат в страната, а останалите ще отидат в Унгария, Босна и Херцеговина, Косово и Метохия", каза Вучич и изрази надеждата, че "българите ще завършат изграждането на своята част от газопровода до края на май или до юни, така че през септември или до края на 2020 г. газът ще започне да тече към Сърбия", посочи още Вучич.

По-рано през декември Душан Баятович, изпълнителен директор на "Сърбиягаз“, обяви, че Сърбия е завършила полагането на тръби на своя участък от газопровода "Турски поток". Строителите стигнаха от границата с България до границата с Унгария в най-кратки срокове, като поставиха рекорд по скорост на строителство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във