Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Сърбия подписа споразумение с Русия за производство на Sputnik V

Руският фонд за директни инвестиции (RDIF) обяви, че е подписал споразумение със сръбския институт за ваксини Torlak за производство на ваксината Sputnik V в Сърбия.

Производството на Sputnik V трябва да започне до май 2021 г. в съоръженията на института Torlak, а ваксината може да бъде изнесена в други страни от Южна Европа на по-късен етап, се казва в изявление на RDIF.

"Сърбия беше сред първите страни в света, която одобри Sputnik V и го използва за защита на населението срещу коронавирус. Производството на руската ваксина от Института осигурява по-лесна логистика и ще спомогне за ускоряване на програмата за ваксинация в страната, заяви изпълнителният директор на RDIF Кирил Дмитриев.

Първата партида Sputnik V бе доставена в Сърбия на 30 декември, а ваксинацията срещу коронавирус с руската ваксина започва в страната на 6 януари.

„Производството на ваксината Sputnik V в института Torlak ще укрепи капацитета на страната ни за борба с пандемията от коронавируса и ще отвори нови перспективи за разпространението на тази ваксина в региона на Южна Европа“, посочи сръбският министър Ненад Попович, който отговаря за иновациите.

Институтът Torlak е национален производител на ваксини в Сърбия, снабдяващ здравните заведения в страната с ваксини за задължителната имунизационна програма.

Facebook logo
Бъдете с нас и във