Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Сърбия печели инвестиция в завод за електромобили за 1.9 млрд. долара

Японската компания Nidec ще инвестира похарчи около 200 милиарда йени (1,9 милиарда щатски долара) за изграждане на фабрика за електрически превозни средства в Сърбия в опит да разшири позицията си в Европа.

Според азиатското издание Nikkei Asia производителят на двигатели очевидно е в последния етап на разговори с местните власти относно плановете за фабриката и придружаващ изследователски център. В публикацията се казва, че сръбската фабрика ще се превърне в един от най-големите производствени центрове на компанията в Европа. От 2022 г. Nidec ще започне производства в свои мощности във Франция и в Полша. 

По данни на Европейската асоциация на автомобилните производители продажбите на електромобили и хибриди в Европа през първата половина на 2020 г. са скочили с 62% на годишна база. 

Германските Volkswagen и Daimler разширяват производствата си на електромобили, докато Tesla планира да завърши първата си европейска фабрика за електромобили в Германия до следващата година.

Задвижването на търсенето на електрически автомобили се свързва с целта на ЕС да постигне нулеви емисии на парникови газове до 2050 година.

В отговор на търсенето на основни компоненти, големите производители на електрически батерии LG Chem и Samsung SDI от Южна Корея също са построили фабрики в Източна Европа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във