Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Сърбия е готова да купува втечнен газ от Гърция

Президентът на Сърбия Александър Вучич е заявил, че неговата  страна е готова да закупува големи обеми втечнен природен газ от терминала в Гърция.

„Това е много важно събитие за целия регион, за целите Западни Балкани. Ние сме много благодарни и сме готови да получаваме големи обеми природен газ в бъдеще“, е заявил Вучич.

Той добавя, че Сърбия трябва да дострои газотранспортната си система за по-добра връзка с България, откъдето ще се получава природен газ.

По-рано Вучич съобщи, че цената на синьото гориво от Русия за Сърбия по новия дългосрочен договор може да е между 450-619 долара за хиляда кубически метра, ако тя бъде базирана на нефтената формула.

Вучич добавя още, че цената на нефтта „убива“ икономиката на Сърбия. Освен това, спецоперацията в Украйна засяга интересите на страната, а икономическите последствия след това ще "тежат" върху Сърбия в продължение на няколко години.

На официална церемония днес в Александруполис Кирил Петков заедно с премиерите на Гърция и на Северна Македония - Кириакос Мицотакис и Димитър Ковачевски, с президента на Сърбия Александър Вучич и с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, дадоха началото на изграждането на терминала за втечнен природен газ. "Това е един не само енергиен, но и геополитически проект, който ще промени енергийната карата на целия регион", категоричен беше премиерът Кирил Петков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във