Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Сърбия бави газовата връзка с България

Сърбия се бави с изграждането на междусистемната газова връзка с България заради неосигурено финансиране. В тази връзка, за да не губи евросредства България ги пренасочи към изграждането на газовата тръба с Гърция. Европейската комисия е информирана. Това съобщи заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков по време на изслушване пред депутати в комисия, предаде БГНЕС.

Страната все пак е оставила буфер от 6 млн. евро за дейности, нужни преди самото строителство на газопровода.

„С този наш сигнал Европейската комисия даде допълнителни средства на Сърбия от предприсъединителните програми. Бяха започнати определени действия, но са много далеч от нас”, отбеляза Станков. Министерството на енергетиката лицензира по този проект „Булгартрансгаз“ за оператор. След като изчерпа заделените средства държавният ни оператор ще може да кандидатства за субсидия пред Брюксел по програмите за свързаност. Предвижда се цялостното изграждане на тръбата да бъдат вложени и собствени средства на българската компания.

Заместник-министърът отчете, че по отношение на газовата връзка с Гърция проектът, макар и със закъснение, вече се реализира и се очаква първият газ да потече през 2020 година. Работи се и по турската газова връзка. Със 180 000 евро са извършени предпроектни проучвания. Данните са предоставени на турската компания „Боташ”. Връзката с Румъния вече е финализирана и се чака изграждане на компресорна станция от страна на съседите, за да функционира пълноценно, стана ясно още на заседанието.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във