Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Суперкомпютърът в "София тех парк" ще глътне 4 млн. лв. за година

София тех парк

Правителството увеличи акционерното участие на държавата в капитала на „София Тех Парк” АД. С решението се дава съгласие държавата да увеличи акционерното си участие чрез парична вноска на обща стойност 3.812 млн. лева. Средствата са предвидени за поддръжката на придобития през 2020 г. суперкомпютър.

България, Чехия, Финландия, Италия, Люксембург, Португалия, Словения и Испания са осемте държави, в които ще бъдат разположени центровете за европейски суперкомпютри на световно равнищe.Инвестицията на държавите членки, заедно със средствата от ЕС, е в размер на 840 милиона евро. Проектът предвижда съвместно финансиране на проекта със средства от бюджета на ЕС, от страните членки и с частни инвестиции. Средствата от европейския бюджет ще бъдат 486 млн. евро до края на 2026 г., като страните, които проявяват интерес, ще трябва да осигурят еквивалентна сума.

Конкретно в България, суперкомпютърът е финансиран от бюджета и с европейски средства, като общата инвестиция възлиза на 11.5 милиона евро.

Основната цел на суперкомпютъра в България е да подкрепи редица научноизследователски и иновационни дейности, да стимулира промишлеността, базирана на използването на технологии за симулиране, моделиране и оптимизация. Капацитетът на машината може да бъде използван в много приложни области за нуждите на голям брой публични и частни потребители, включително малки и средни предприятия на българско, регионално и европейско ниво.

Системата ще бъде оптимизирана да работи в множество научни области, включително биоинформатика, фармация, молекулярна динамика и механика, квантова химия и биохимия, изкуствен интелект, персонализирана медицина, биоинженерство, прогнозиране на времето, борбата с климатичните промени и др.

Facebook logo
Бъдете с нас и във