Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Съосновател на ОПЕК призова членовете да се откажат от петрола

Министърът на финансите на Ирак, един от членовете основател на Организацията на страните експортьори на петрол (ОПЕК) Али Алави в навечерието на ключовата среща на ОПЕК+ е отправил призив към други производители на нефт с безпрецедентен призив да се откажат от изкопаемите горива и да преминат към възобновяеми източници на енергия, съобщава The Guardian. 

 

Алави, който е и вицепремиер на Ирак е призовал страните да „извършат икономическо обновяване с акцент върху екологично чисти технологии“, основани на слънчевата енергия, а и на ядрени мощности. Той е определил като много важно намаляване на зависимостта на страните от експорта на изкопаеми горива.

„Настоящата променливост на цените на петрола, предизвикана от пандемията е само началото на проблема за производителите на петрол. Освен това кризата с климата удря все по-силно по Близкия Изток и Северна Африка, където повишаването на температурите предизвиква сериозни проблеми. Само отказа от петрол обаче няма да е достатъчен за предотвратяване на последствията от изменението на климата“, е подчертал той. 

Само преди дни Ирак подписа първоначално споразумение с Power China за изграждане на слънчева електроцентрала с мощност 2000 MW. Първият етап на проекта ще бъде с мощност 750 MW.

Освен това през юни страната подписа стратегическо споразумение с Masdar за разработване на слънчеви фотоволтаични проекти с общ капацитет от 2 GW в страната. Ирак има 200 MW слънчева мощност (2020 г.), но има за цел да увеличи своя дял до 20% от енергийния микс през следващите няколко години и да развие 10 GW слънчева мощност до 2025 г. в партньорство с международни компании. Първата стъпка от плана би била разработването на 750-мегаватовата слънчева централа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във