Банкеръ Daily

Бивш директор на "Пирогов":

Съмнителните хоспитализации не са източвали НЗОК

Съмнителните хоспитализации в столичната болница "Пирогов" не са довели до източване на Здравноосигурителната каса, смята бившият директор на спешното лечебно заведение  доц. Спас Спасков.

В болницата се извършва проверка заради данни за съмнителни хоспитализации. Става въпрос за пациенти, лекувани за COVID-19, но по-късно приети отново с диагнози като цироза и бъбречна недостатъчност.

Според Спасков точно в този случай не става въпрос за източване на Касата, тъй като заради COVID кризата болниците се финансират по различен начин.

"Сега те получават пари не за извършена работа, а за исторически бюджет – 85% от парите, които са получили за предишната година", каза пред bTV бившият директор на болницата. По думите му проверката има по-скоро дисциплиниращ ефект и е възможно да има пропуски и грешки в документацията. "Това не довежда до финансов резултат. Болницата не получава пари по клиничната пътека. Сега болниците не се захранват от пътеки, а с пари на базата на миналогодишните приходи", допълни Спасков.

По думите му ако се върнем към старата система на финансиране, което би било правилно, тогава вече ще говорим за източване на НЗОК.

Facebook logo
Бъдете с нас и във