Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Султанка Петрова участва във форум за трудовата активност на възрастните хора във Финландия

Снимка: Пресцентър на Министерството на труда и социалната политика

Заместник-министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова участва във форум на високо ниво за Сребърна икономика - 2019 г., който се проведе в Хелзинки, Финландия, съобщиха от пресцентъра на Министерството на труда и социалната политика. Събитието се провежда като част от официалната програма на Финландското председателство на Съвета на Европейския съюз.

По време на форума бяха обсъдени решения относно засилващата се тенденция към застаряване на населението и предизвикателствата, иновациите и бъдещите бизнес-политики, необходими за удължаване на реалния трудов живот на възрастните хора.

В рамките на събитието заместник-министър Петрова се срещна с министъра на семейните въпроси и социалните услуги на Финландия Криста Киуру, като я запозна с основните стратегически документи за посрещане на демографските предизвикателства в България.

През последните няколко години възникна необходимост да се разшири обхватът на ключови сфери от политиката по застаряване, като се обърне специално внимание на заетостта, участието в обществения живот и независимия живот на възрастните хора. Тези ключови сфери са послужили като отправна точка при разработването на мерки в Национална стратегия за активен живот на възрастните хора в България (2019 - 2030 г.), каза зам.-министър Петрова. Стратегията е разработена в резултат от проведени анализи и публични дискусии във всички райони на страната по проблемите пред активния живот на възрастните хора. Документът е беше приет от Министерския съвет на Република България на 15 март 2019 г. 

По време на срещата зам.-министър Петрова запозна Криста Киуру и с Национална стратегия за насърчаване на  равнопоставеността на жените и мъжете 2016 – 2020 г. Страната ни се нарежда на първо място в ЕС по участие на жени в сферата на информационните и комуникационни технологии с приблизително 30% при средни за ЕС около 17%. България е на 2-ро място с 53% жени в науката и инженерната област, което значително надминава средния процент за от 41% за ЕС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във