Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

СУИС РЕ ОТЧИТА РЕКОРДНА ЗАГУБА

Швейцарската презастрахователна компания Суис ре (втора по големина в света след германската Мюних ре) отчете рекордна загуба през второто полугодие на 2005-а. Това е най-лошият финансов резултат на компанията от 2002 г. насам и се дължи на огромните искове на пострадалите от ураганите в САЩ. Чистият доход на Суис ре за второто шестмесечие на миналата година е паднал до 98 млн. шв. франка (това сочи фирменият отчет за цялата година) срещу 1.03 млрд. франка през същия период на 2004-а, което означава 449 млн. франка по-малко от прогнозите на анализаторите. Печалбата за цялата 2005 г. се е понижила с 41% - до 1.45 млрд. франка или по 4.68 франка на акция срещу 8 франка на акция през 2004-а. Презастрахователната компания е изплатила щети за 3 млрд. шв. франка, през миналата година - двойно повече от 2004-а. Комбинираният й коефициент, който сравнява разходите и платените искове с получените премии от презастраховане, е достигнал 108.7% през 2005-а срещу 97% година по-рано. Всички стойности над 100% означават, че разноските и щетите надхвърлят печалбата от контрактите.
Акциите на Суис ре паднаха рязко след съобщението за неприлично ниската печалба. От началото на годината насам книжата са загубили 5.9% от цената си - най-лошото постижение в 31-членния индекс Bloomberg Europe 500 Insurance.
Презастрахователят се надява да увеличи печалбата си благодарение на покупката на щатската фирма от бранша Дженеръл илектрик иншуърънс солушънс, която трябва да бъде одобрена от контролните органи в САЩ и Европа. След приключването на сделката обединената структура ще измести от първото място сегашния световен лидер Мюних ре.

Facebook logo
Бъдете с нас и във