Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Съдът вкара в ареста бивш член на хазартната комисия

Постоянен арест за Пламен Георгиев и домашен арест за Тодор Марков. Това реши Апелативният специализиран съд на днешното си заседание за мерките за неотклонение на двамата, които са отговаряли за контрола в Държавната комисията по хазарта. Георгиев, който е бивш член на комисията, и настоящият й член Марков са обвинени, че тенденциозно не са упражнявали контрол върху фирмите на Васил Божков и че са били част от организирана престъпна група, ръководена от бизнесмена.

Предишната инстанция не се съобрази с искането на прокуратурата да бъдат оставени в ареста и им постанови по-лека мярка - домашен арест. Магистратите прецениха, че няма опасност обвиняемите да се укрият, а единият от тях настоя да бъде освободен, за да се грижи за болния си баща.

Членове на престъпната група с лидер Васил Божков са още Георги Попов, основен акционер във ФК Левски, Борис Бекяров и Александър Тумпаров, на когото прокуратурата наложи рекордна парична гаранция в размер на 1,5 млн. лева.

Божков и Попов бяха задържани в Обединените арабски емирства в края на януари. Искането за екстрадиция на Божков е преведено на арабски и вече е изпратено в ОАЕ, но по неофициална информация той е освободен от центъра за задържане в Абу Даби и в момента се намира в Дубай.

Към момента на хазартния бос са повдигнати 11 обвинения, в това число за ръководене на престъпна група, за принуда, за изнудване, за опит на подкуп на длъжностно лице и за подбудителство на престъпление по служба. Освен това е разследван и за убийства и изнасилвания.

Борис Бекяров бе арестуван на летището във Виена няколко часа след Божков и Попов. Той пътувал за Лондон. Според негови близки не бягал, а отивал за изложение, свързано с хазарта. За Бекяров също има издадена Европейска заповед за арест.

 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във