Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Съдът спря вписването на новото ръководство на БЕХ

Вписването на новото ръководство на Българския енергиен холдинг е спряно от съда след жалба на отстранения изпълнителен директор Валентин Николов.

В петък енергийният министър Андрей Живков освободи борда на директорите на холдинга, а те обжалваха решението. "Съдът се е произнесъл по моя жалба, където е образувано дело срещу действията на министъра. Съдията е разпоредил на Агенцията по вписванията да бъде спряна процедурата по вписване на новия борд", каза Николов пред БНР.

Според него няма решение кой ще разписва предстоящите разплащания на Българския енергиен холдинг. "Утре трябва да се разпишат 550 милиона евро към облигационерите. Не стане ли това, ще станат предсрочни изискуеми всички облигационни заеми, които са в порядък на 1,2 млрд. евро. От друга страна ние трябва да закупим въглеродни емисии за ТЕЦ двойката, която в момента е обявила търгове. Загубите там също ще бъдат десетки милиони евро. Това решение хвърля цялата енергетика в колапс, бих казал, и сега съответно моето решение, че аз ще пиша до прокуратурата и ще искам тя да вземе отношение във връзка с неговите решения", обясни отстраненият изпълнителен директор на БЕХ. 

Още през май служебният министър на енергетиката Андрей Живков заяви, че холдингът има достъп до атрактивни финансирания, но вместо да инвестира в стратегически проекти и да стане регионален играч, ги използва за решаване на текущи проблеми. Тоест с дългосрочни задължения БЕХ решава краткосрочни проблеми, а това е път към дългова спирала.

Facebook logo
Бъдете с нас и във