Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Съдът спря действието на българските списъци "Магнитски"

Върховният административен съд спря изпълнението на т.нар. черни списъци, изготвени след като Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков бяха санкционирани от САЩ по глобалния закон "Магнитски" за "сериозна корупция".

"... Решението на МС представлява индивидуален административен акт и жалбата спира неговото изпълнение", е посочено в съобщение на пресцентъра на съда.

На 6 юни (вторник) ВАС излезе с определения по седем от делата, образувани по жалби срещу решението на кабинета за създаването на списъците. По шест от делата различни състави на Върховния административен съд са разделили производствата. В частта им, в която се иска отмяна и спиране на действията на администрацията и ведомствата на България, извършени в изпълнение на решението на Министерски съвет до датата на обжалването, делата се изпращат по подсъдност на Административен съд София – град. В останалата им част жалбите ще бъдат разглеждани по същество от ВАС. Предстои да бъдат определени дати за провеждане на открити съдебни заседания.

Седмото определение на практика спира изпълнението на решението на Министерския съвет. "По него върховните съдии оставят без разглеждане искането за спиране предварителното изпълнение на решението на Министерски съвет. Причината е, че органът не е допуснал предварително изпълнение на процесното решение. Съставът е приел, че решението на МС представлява индивидуален административен акт и жалбата спира неговото изпълнение. В останалата му част делото ще бъде насрочено за разглеждане по същество в открито съдебно заседание", се казва в съобщението на Върховния административен съд.

Определението не е окончателно и може да бъде обжалвано от Министерския съвет.

Във ВАС са постъпили нови четири жалби на физически лица, с което общият им брой до момента вече е 54. Съгласно заповед на председателя на съда жалбите се разпределят на случаен принцип между всички върховни съдии.

В списъците, изготвени след решението на Министерския съвет от 4 юни, бяха включени лица, които попадат и потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от САЩ.

В т.нар. "черни списъци" влязоха всички физически лица и юридически лица, притежавани, контролирани или управлявани през последните пет години от Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков. Както и всички съдружници, акционери, управители и членове на органи за управление и контрол на дружествата, свързани с Божков, Пеевски и Желязков през последните пет години.

Обявената от служебното правителство цел на тези списъци бе да се минимизира възможността български банки и фирми да попаднат под ударите на американските санкции. Впоследствие се разбра, че са запорирани банковите сметки в страната на Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков, а банките прекратяват настоящите и бъдещите си взаимоотношения с тях. 

Основната последица от включването на някого в разширения списък бе формулирана от Министерския съвет така: "Министрите и другите органи на изпълнителната власт да предприемат незабавни мерки с цел администрациите и ведомствата, държавните и общинските предприятия, търговските дружества с държавно и общинско участие в капитала и дружествата, които те контролират, както и други лица, в които упражняват правата на държавата, да прекратят отношенията си с лицата от списъка и да не влизат в нови взаимоотношения"

В края на юни финансовият министър в служебния кабинет Асен Василев потвърди, че работна група в Министерството на финансите подготвя специално законодателство след американските санкции.

"Относно законодателни промени, свързани със закона "Магнитски", започнали сме работна група, която да мисли по въпроса как държавата да има адекватни механизми на реакция, в случай на наложени санкции, които представляват заплаха за икономическата сигурност. И каква да бъде тази реакция. Това е въпрос на един бъдещ парламент, който трябва да се произнесе в детайл", каза Асен Василев в отговор на въпрос от "Банкеръ".

Facebook logo
Бъдете с нас и във