Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Съдът разреши строителството на небостъргача "Златен век" на "Артекс"

Административният съд отмени заповедта за спиране на строежа "Златен век" на фирма "Артекс". В решението на съда се казва, че няма каквито и да е правни основания за разпореденото спиране на небостъргача в Лозенец.

След презаверяването на разрешението за строеж започва да тече нов срок. Последната заповед е на главния архитект на София Здравко Здравков и е от 2018-та г. Това означава, че десетгодишното разрешение за строеж на "Златен век" изтича през 2028 г., аргументират се магистратите. Отклоненията по строежа са само на отделни части от него и заради запазването на съразмерността на сградата не е трябвало да се спира цялото строителство, се казва още в решението на съда. В него е посочено също, че шефът на ДНСК Иван Несторов е този, който трябвало да се произнесе за валидността за разрешителното за строеж, а на да прехвърля правомощията си на главния архитект Здравко Здравков. Решението може да се обжалва пред ВАС.

Строителството на небостъргача бе спряно от ДНСК по нареждане на премиера Бойко Борисов. На 8 април се проведе среща в кабинета му в Министерския съвет, в която участваха строителният министър Петя Аврамова, кметът Йорданка Фандъкова и представители на инициативния комитет, който протестира срещу градежа. Тогава мотивите за блокирането на дейностите бяха "нарушения при строителството и липсата на валидно строително разрешително."

Борисов свика тази среща в разгара на скандала "Апартаментгейт" и след като стана ясно, че водещи политици от неговата партия ГЕРБ са придобили луксозни имоти от фирмата "Артекс". Заради скандала с луксозните апартаменти с постовете си се разделиха бившият ръководител на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов, ексминистърът на правосъдието Цецка Цачева, кумицата на Цветанов и доскорошен зам.-министър на спорта Ваня Колева, както и бившият зам.-министър на енергетиката Красимир Първанов. Всички те си бяха закупили апартаменти от въпросната компания. В сряда "Апартаментгейт" доведе и до оставка на председателя на КПКОНПИ Пламен Георгиев. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във