Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

СЪДЪТ ПУСНА И СДЕЛКАТА ЗА ТЕЦ БОБОВ ДОЛ

Върховният административен съд (ВАС) реши, че бившият директор на Агенцията за приватизация Атанас Бангачев не е имал законово основание да спре процедурата по приватизацията на ТЕЦ Бобов дол. Това съобщи ВАС в средата на седмицата и уточни, че решението е окончателно и не подлежи на обжалване.
Петчленният състав на практика остави в сила решението на тричленката, според което изпълнителният директор на АП е излязъл извън правомощията си, определяйки офертите като незадоволителни на базата на критерии, които не са били обявени в конкурсната процедура. В нея единственият критерий е бил предлаганата цена за една акция. Това значи, че купувачът, предложил най-висока покупна цена, се класира на първо място, а останалите предложения се подреждат в низходящ ред, в зависимост от оферираната цена. В конкурсните условия не е залегнало изискването за минимална цена, аргументират се от ВАС.
Върховните магистрати бяха натоварени с този казус, след като на 5 май 2005 г. процедурата за продажба на централата бе спряна от Агенцията за приватизация (АП), въпреки че гръцката компания Държавно предприятие за електричество (РРС) предложи цена от близо 71 млн. евро. Другият претендент - италианската Енел, даде едва 100 500 евро. Оценката на консултанта по приватизацията само за активите на мината е 50 млн. евро. Решението на приватизационния шеф Атанас Бангачев за спиране на сделката обаче бе пазено в тайна близо два месеца. Едва в края на юни 2005 г. агенцията съобщи, че процедурата е била прекратена поради неудовлетворителни оферти с оглед целите на конкурса. Броени дни по-късно гърците оспориха административния акт на ведомството, а Бангачев бе уволнен.
Тричленният състав на ВАС обяви, че спирането на продажбата е незаконосъобразно, но под силен синдикален и политически натиск сегашният директор на Агенцията за приватизация (АП) Тодор Николов бе принуден да го обжалва. След решението на петчленния съдебен състав, което не подлежи на обжалване, на практика АП може да започне преговори с РРС за сключване на приватизационен договор за покупката на 100% от акциите на ТЕЦ Бобов дол на цена 282.09 евро за всяка от тях. Върховните магистрати коментират и другия казус, повдигнат от екипа на Бангачев - липса на предпоставки и механизми за защита на българския въгледобив. Съдът приема, че и това не е причина за касиране на решението. Нещо повече: в проектоприватизационния договор се предвиждат гаранции за изпълнение на задължението инвеститора да изкупува местните въглища. Контрактът предвижда, ако купувачът не изпълни това задължение, да изплати неустойка, равна на цената за акциите от капитала на ТЕЦ Бобов дол, която е предложил. В конкурсната документация не са поставяни условия за други гаранции, твърдят висшите магистрати.
От гръцката държавна компания заявиха, че са доволни от решението на съда и са готови да приключат сделката колкото се може по-скоро. Паралелно с изплащането на сумата по договора и прехвърлянето на акциите РРС ще увеличи капитала на ТЕЦ Бобов дол с 35 млн. евро. Тези пари ще бъдат използвани за модернизацията на централата, обясни наскоро за в. БАНКЕРЪ директорът Стратегии на компанията Димитри Папаконстантину. Намеренията на гръцката компания са да вложи в българската централа сериозни инвестиции, което ще й позволи да работи повече часове в годината. Гръцкият мениджър не се опасява, че себестойността на киловатчас произведена електроенергия може да се увеличи допълнително заради инвестициите. Той го отдава на две причини. Първата е, че благодарение на вложените средства ще бъдат сериозно редуцирани разходите за производството. Другата е увереността на гръцките инвеститори, че мощностите на централата ще се натоварят максимално и че ще продават произведения ток на платежоспособни клиенти в чужбина (главно в Гърция).
Що се отнася до казуса с местните въглища, гръцката компания публично обяви, че нямат намерение да внася въглища отвън, а ще използва местните доставчици. Нашата компания произвежда по 70 млн. тона лигнитни въглища на година, като по този показател Гърция се нарежда на второ място в Европа след Германия. Но ние нямаме икономическа изгода да транспортираме гръцките въглища в България. Още повече че лигнитите в мините около ТЕЦ Бобов дол са два- два и половина пъти по-добри от нашите. Мога да ви уверя, че централата ще продължи да работи с местни въглища, обясни Папаконстантину.
Изявленията на гръцките представители би трябвало да успокоят миньорските синдикати. Трябва да се припомни, че решението на тричленката през март, което даваше зелена светлина на сделката, бе посрещнато със серия от протести на синдикалните организации. Те настояха да се прекрати процедурата за Бобов дол и да се открие нова, предвиждаща приватизацията да се извърши в пакет с мини Бобов дол.
Сега обаче ситуацията е доста по-различна. Преди десетина дни Министерството на икономиката и енергетиката даде под наем мини Бобов дол. През следващите пет години мините ще стопанисва двадесет и четири годишният перничанин Станислав Любомиров Тасев чрез фирмата си Ораново. Съгражданите му обаче са категорични, че реалният собственик на рудник Ораново и наемател на мини Бобов дол е местният бизнесмен Красимир Михайлов Паргов.
През миналата седмица кулоарни слухове свързаха Красимир Михайлов със самоковеца Христо Ковачки, който на практика е най-крупният български частен собственик в енергетиката. От офиса на Ковачки обаче категорично отрекоха наличието на каквито и да са връзки между двамата, намекнато бе дори, че отношенията им по-скоро могат да бъдат определени като обтегнати.
Каквато и да е истината, окончателното решение на ВАС по сделката за ТЕЦ Бобов дол най-вероятно ще предизвика нова вълна от миньорски протести. Този път обаче те едва ли ще успеят да осуетят сделката. Просто защото сега правителството е друго. И отношението към продажбата на бобовдолската централа е доста по-положително.

Facebook logo
Бъдете с нас и във