Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Съдът позволи на "Артекс" да придвижи делото за 100 000 лв. срещу Мариан Башур

Делото на строителната фирма "Артекс" срещу Мариан Башур от Инициативния комитет "Лозенец" за обезщетение от 100 000 лева за неимуществени вреди ще продължи в Софийския градски съд (СГС).

Башур бе от инициаторите на протестите срещу изграждането на небостъргача "Златен век". Действията на инициативния комитет в край сметка доведоха до спирането на строежа. 

Впоследствие фирмата заведе дела срещу Мариан Башур и Никола Вапцаров - друг от редиците на протестиращите. 

Първоначално съдия Георги Иванов от СГС прекрати делото срещу Башур с мотива, че фирми не могат да претендират за неимуществени вреди, но сега определението му е отменено от Софийския апелативен съд (САС).

От "Артекс" претендират, че протестиращият е накърнил доброто им име в публичната сфера. Според тях Башур е подел кампания в социалните мрежи, с която е уронил добрата им репутация, отправял обиди и осмиващи квалификации.

"Развитите от първоинстанционния състав мотиви касаят основателността на иска - изследван е въпросът дали ищецът действително е претърпял твърдените от него вреди. Проверката на верността на твърденията на ищеца, съдържащи се в исковата молба, е произнасяне на съда по основателността на претенциите", се казва в определението на САС, което е окончателно и означава, че делото трябва да продължи в градския съд.

Преди това съдия Иванов от СГС бе преценил, че такива вреди са присъщи само за физическите лица и фирмите са могли да претендират само за имуществени вреди, а в хода на делото да бъде изследвано дали те са настъпили в резултат на накърненото им добро име.

Facebook logo
Бъдете с нас и във