Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Съдът отвори още една врата за Спас Русев във "Виваком"

Един от най-големите търговски спорове у нас - този за собствеността на Българската телекомуникационна компания, приключи. След като на 11 април, след решение на Софийския градски съд, Спас Русев официално влезе в управата на телекома, сега (на 26 май) Апелативния съд-София е позволил вписването му и в компанията-майка "Вива телеком България". Освен Русев за управител на "Вива телеком България"  назначен е и синът му Евгени. Още от януари 2015 г. пък като такъв се подвизава и Милен Велчев - финансовия министър от кабинета "Сакскобургготски". Има и още едно ново попълнение в управата на въпросното дружество - Джеймс Боди. Това е един от директорите на люксембургското InterV Investments, което е едноличен собственик на "Вива телеком България" и първото чуждестранно дружество по веригата на собствеността на БТК.

Новите управители влизат на мястото на Елеонора Сърбова, Светлана Бахчеванова и Златозар Сурлеков, който бе назначен там по времето на Цветан Василев и се смяташе за близък до банкера. Именно отстраняването на тези три лица бе последната пречка пред Спас Русев и партньорите му да установят пълен контрол върху най-големия български телеком.

На практика след лондонския търг, на който в края на 2015-а руската VTB Capital продаде заради просрочен дълг телекома на воден от Спас Русев консорциум, в който участва и самата тя, битката за овладяването на компанията се пренесе на територията на Търговския регистър. Канонадата от заявления за вписването на новите началници започна след август 2016-а, когато Спас Русев и партньорите му се похвалиха, че са финализирали сделката за 330 млн. евро. Опитите за вписванията на новите управители в Търговския регистър обаче досега винаги биваха блокирани с жалби на Дмитрий Косарев и фирмата му Empreno Ventures, претендираща, че притежава над 76% от мобилния оператор. 

Преди месец, след като мина вписването на Спас Русев в БТК, от Empreno Ventures пратиха до медиите официално становище. В него се казваше, че след парламентарните избори у нас фирмата е била подложена на безпрецедентен политически натиск, който обхващал още съдебната система и Търговския регистър. "Назначаването на Спас Русев и останалите директори в резултат на такова политическо участие не означава, че Русев е законен собственик на компанията. Точно обратното - VTB Capital и Спас Русев всячески се опитват да отнемат възможно най-много милиони от БТК, докато съдилищата и арбитражите в Лондон и Люксембург разкриват схемата на техния фалшив аукцион", пише още в писмото. Освен това Дмитрий Косарев бил сезирал прокуратурата и ДАНС, твърдейки, че средствата за придобиването на телекома са с неизвестен характер, а самият Спас Русев е действал в нарушение на българското законодателство.

Не е за пропускане и това, че Empreno Ventures води дело за собствеността на БТК и във Върховния административен съд, което все още не е приключило. Следващото заседание ще е през юни. Така че казусът може да има допълнително развитие.

Facebook logo
Бъдете с нас и във