Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Съдът отмени забраната за строежа на "Златен век"

"Златен век"

Административният съд в София отмени забраната за строителството на небостъргача "Златен век". Това съобщи строителят на сградата - "Артекс".

Магистратите приеха, че предявеният от фирмата иск е допустим, а "представените доказателства установяват неговата вероятна основателност, а последващо евентуално незаконосъобразно спиране на строежа ще причини значителни и трудно поправими вреди за дружеството".

Преди дни от „Артекс” съобщиха, че са сезирали Административния съд, който да определи докога е валидно разрешителното за строеж на небостъргача. От ДНСК останаха твърдо на позицията, че срокът на документа е изтекъл през януари 2020 г.

В началото на миналата седмица шефът на ДНСК арх. Влади Калинов обяви, че строителният контрол спира строежа на небостъргача. Причината - строителната площадка на сградата е открита на 11 януари 2010 г. и разрешението за строеж е изтекло. Сградата "Златен век" на "Артекс" е имала разрешение за строеж до 11 януари 2020 г. След този срок е изграден един етаж, който трябва да бъде премахнат, каза Калинов.

В средата на май ВАС разреши окончателно продължаването на строителството на „Златен век“, след като остави в сила решението на Административния съд – София град от ноември 2020 г., с което се отменя спирането от ДНСК на строителството на небостъргача. Жители на квартал „Лозенец“ протестират срещу строителството на небостъргача „Златен век“ от лятото на 2017 година. 

"Имаме стабилен административен акт. Това означава, че ВАС се е произнесъл и че заповедта на ДНСК е незаконна. Те твърдят, че нашето разрешение е до 2020 г. Освен това, те са ни спрели две години в съда, което означава, че тези две години, в които сме били в съда, а след това сме спечелили делото, трябва да се приспаднат. Те не взимат предвид този факт. Това е неетично”, коментираха собствениците на "Артекс".

Facebook logo
Бъдете с нас и във