Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Съдът отмени забраната на КЗК по сделката между ЧЕЗ и "Еврохолд"

Административният съд София-област отмени решението на Комисията за защита на конкуренцията, с което антимонополистите забраниха сделката между ЧЕЗ и "Еврохолд" за активите на чешката група в България. 

"Еврохолд" иска да придобие чрез регистрираното в Нидерландия дружество "Ийстърн Юръпиън Електрик Къмпани" седем компании и от групата ЧЕЗ.

Става дума за "ЧЕЗ България“ АД, „ЧЕЗ Разпределение България“ АД, „ЧЕЗ Електро България“ АД, „ЧЕЗ Трейд България“ ЕАД, „Фри Енерджи Проджект Орешец“ ЕАД, „Бара Груп“ ЕООД и „ЧЕЗ Информационни и комуникационни технологии България“ ЕАД."

Административният съд София-област "връща делото във вид на преписка на Комисията за защита на конкуренцията за ново произнасяне съгласно задължителните указания дадени в мотивите на съдебното решение" и "осъжда Комисия за защита на конкуренцията да заплати на „Еврохолд“ разноските по делото в размер на малко над 10 хил. лева", е записано в съдебното решение.  

Пояснено е обаче, че решението може да се обжалва с касационна жалба в 14-дневен срок пред Върховния административен съд.

В края на октомври 2019 г. КЗК блокира поредния опит на ЧЕЗ да продаде активите си в България със спорни аргументи. Антимонополистите набързо приключиха задълбоченота проучване на сделката - вместо за четири месеца, както е по закон, процедурата бе затворена за рекордно кратък срок - 10 работни дни. КЗК прецени, че ако "Еврохолд" придобие активите на ЧЕЗ, ще може да злоупотребява с положението си и да удари конкурентите на ЧЕЗ на енергийния пазар, тъй като за да играе на борсата за ток търговецът "ЧЕЗ Трейд", а и "ЧЕЗ Електро" имат нужда от застрахователни гаранции по сделките.

"Съдът споделя изложеното в жалбите становище, че макар и формално КЗК да е издала решение за започване на задълбочено проучване, проведеното такова не носи нито един от процесуалните белези на същото. В този смисъл, следва да се приеме за обосновано въведеното възражение, че практически КЗК е прескочила цялата фаза на задълбоченото проучване, с което безпрецедентно е накърнено правото на защита на участващите в концентрацията дружества", записват в решението си магистратите от Административния съд София-област.

Също така от КЗК посочват, че възобновяемите енергийни централи трябва да предоставят обезпечения в държавния Фонд "Сигурност на електроенергийната система", тъй като той покрива разликата между постиганите от тях цени на борсата, където са длъжни да продават тока си, и преференциалните, определени от енергийния регулатор. В същото време притежаваното от "Еврохолд" застрахователно дружество "Евроинс" държи близо 43% от сегмента на издаваните застраховки по гаранции в България.

"Комисията при постановяване на решението си обаче, е допуснала съществени нарушения на административно производствените правила, които са довели до постановяване на незаконосъобразно по своята същност решение", уточнява обаче Административният съд София-област.

През април миналата година ЧЕЗ се отказа официално от сделката с "Инерком" на Гинка Върбакова. Причината, която бе посочена, е невъзможността на компанията на Върбакова да изпълни условията по договора, подписан преди повече от година. КЗК блокира и сделката между ЧЕЗ и "Инерком", защото прецени, че при евентуално придобиване на чешките активи от страна на "Инерком" има възможност за засилване на господстващото положение на обединената група.

Няколко месеца по-късно "Еврохолд" сключи договор за придобиването на активите на ЧЕЗ за сумата от 335 млн. евро. По онова време председателят на Надзорния съвет на "Еврохолд" Асен Христов обяви, че за да завърши сделката холдингът ще увеличи капитала си с 80 млн. евро. Останалата част от средствата ще са под формата на банков заем от две големи международни институции. Те предоставят на "Еврохолд" над 300 млн. евро през фондовите борси у нас, във Варшава и Дъблин.

Facebook logo
Бъдете с нас и във