Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Съдът отхвърлил жалбата на телекомите срещу заповедта на Нинова

"Спечелихме на първа инстанция делото с мобилните оператори", съобщи вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова. Административният съд в София се е произнесъл по тяхна жалба срещу заповедта на Министерството на икономиката и индустрията, издадена в края на миналата година, с която се забранява повишаването на цените, а намеренията им за това са нелоялна търговска практика, допълни министърът.

Нинова каза, че мотивите на жалбоподателя - "Теленор България", са били, че индексирането на цените по договорите с потребителите не представлява особено важен обществен интерес. "Бихме искали да им кажем, че в момента повишаването на цените и натискът върху живота на хората е въпрос от най-висок обществен интерес за нас и съдът е признал тези наши мотиви, произнесъл се е по този въпрос със следното определение: "Оставя без уважение жалбата на "Теленор България" за отмяна изцяло на предварителното изпълнение на заповедта на Министерството на икономиката и индустрията", посочи министърът. И допълни, че това определение може да бъде обжалвано с частна жалба пред Върховния административен съд в 7-дневен срок.

Нинова призова мобилните оператори да не увеличават цените докато текат делата срещу заповедта на министерството, защото подобно увеличение би било незаконно. Заповедта срещу поскъпването на цените и нейното предварително изпълнение остават в сила. Министерството на икономиката и индустрията ще продължи тази политика докрай, а защитата на потребителите се превръща в цел номер едно на ведомството и на правителството, изтъкна министърът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във