Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Съдебни гимнастики ще "доказват", че плажът пред Доган сарай не е плаж

Скандално известният архитект Калин Тихолов, който от години обслужва интересите на почетния председател на ДПС Ахмед Доган отново показва мускули.

Виновникът за безумното застрояване на южното ни черноморие този път  е решил по съдебен път да атакува решението за вписване на бреговата ивицата до резиденцията на Доган, известна като летния сарай, като плаж и нанасянето му като такъв в кадастралните карти, съобщават от "Да, България".

Както е добре известно Тихолов е проектантът на помпозния градеж на брега на морето в парк „Росенец“. Архитектът е решил този път да се разправи с „натрапниците“, които от това лято си позволиха лукса да развалят рахатлъка на властелина на държавата с инструментите на правосъдието.

Както в. „Банкеръ“ съобщи още през ноември миналата година общинският съветник от Демократична България в Бургас Димитър Найденов предприе редица действия, сред които и искане ивицата да бъде нанесена на кадастралната карта като плаж. На 5 ноември 2020 г. Службата по геодезия, картография и кадастър (СГКК) - Бургас издаде заповед за изменение на кадастралната карта и регистри и вписване на ивицата като "крайбрежна плажна ивица" с трайно предназначение на територията като "защитена".

Въпреки това решение, реално вписването на плажа в кадастралните карти все още се бави.

От отговорите, свързани с това забавяне на изпълнението на заповедта на началника на СГКК-Бургас, които е получил  Найденов  станало ясно, че "в законоустановения срок срещу решението е постъпила жалба".

Оказва се, че тя е подадена пред Административния съд в Бургас именно от Тихолов, в качеството му на представител на фирма "Стрейтлайн" . В прошението си до магистратите маститият архитект атакува и иска отмяната ѝ като незаконна. Тихолов твърди, че представляваното от него дружество е собственик на постройка на плажа. Странно защо обаче никой до този момент не е видял нотариалния акт за това негово владение.

Аргументите , които е посочил като основание за това оспорване на нанасянето на плажа върху кадастралната карта, е че липсата на ивицата в регистрите не представлява "явна фактическа грешка", както се посочва в решението на СГКК-Бургас, съобщават от „ДА България“. И добавят, че в  жалбата той веднъж твърди, че става дума за нововъзникнал морски плаж, а след това изразява съмнение, че такъв изобщо е налице. Тихолов е заявил, че ивицата не е покрита с пясък и чакъл, а "е естествено самозалесила се територия, покрита с почва и обрасла с дървета и храсти".

По този повод Христо Иванов категорично заявява, че  "никакви шикалкавения на институциите и слугите на Доган няма да ни спрат да си върнем плажа и държавата. Те много ясно разбират какво е срещу тях да стои нашата решимост".

Тук е моментът да припомним, че видеокадри от 2016 г. ясно показват, че край Росенец има пясъчна ивица. Към днешна дата разбира се някой умело се е погрижил, плажът да бъде засипан с камъни.

Послушникът на Доган е поискал от съдът да бъде назначена експертиза и лицензиран геодезист да отговори с какво е покрита ивицата, вярно ли е заснета тя и вярно ли са отразени границите на терените. Освен това е поискал  и експертиза от лицензиран геолог, който да извърши ядкови сондажи и чрез геоложки разрез да посочи наличието на пясък, чакъл или други седиментни или скални образувания в пробите и приблизителното им отлагане.

Остава сега Административният съд в Бургас да реши дали и кога да разгледа жалбата на Тихолов и да се произнесе по неговите претенции. А докато тази съдебна сага приключи окончателно, плажът няма да бъде плаж… ?!

Facebook logo
Бъдете с нас и във