Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

СЪДБАТА ВЗЕ РОЛЯТА НА КАДРОВИК ВЪВ ВАРНА

Длъжността генерален директор на най-голямото транспортно предприятие у нас - параходство Български морски флот (БМФ), Варна, в началото на седмицата най-неочаквано се оваканти. Масиран инфаркт (според предварителното медицинско заключение) покоси човека, който я заемаше от три години - капитан Георги Георгиев.
Смъртта на 45-годишния Георгиев шокира мнозина. Според очевидци първият делничен ден от седмицата (22 януари) започнал за него нормално. В късния следобед заедно с транспортния министър Антони Славински той посрещнал на летище Варна иранска делегация начело с министъра на транспорта Рахман Дадман. Това едва ли го е притеснило, все пак капитан Георгиев ръководи БМФ не от вчера и му се е случвало да посреща високи гости, включително и президенти. Твърди се, че капитанът бил в отлично настроение, често се шегувал, разказвал дори вицове. Никакви симптоми за здравословни проблеми. Направените му преди броени дни във варненската транспортна болница медицински тестове също показали нормални резултати.
Георгиев бил видимо добре и на официалната вечеря, дадена в чест на иранците. Едва когато се прибрал вкъщи, споделил със съпругата си, че по пътя в колата се почувствал зле. Малко по-късно издъхнал.
Освен семейството му (жена и три деца) в паника от случилото се изпаднали още куп хора. На следващия ден капитан Георгиев трябвало да обсъжда с иранските гости възможностите за засилване на стокообмена между двете страни по море. Неочакваната му смърт обаче объркала нашата делегация. За неин ръководител набързо бил определен председателят на борда на директорите на параходството Валентин Гълъбов, който от притеснение вдигнал кръвното, изпаднал в шок и... без малко да последва Георгиев.
Както и да е, персите си заминали по живо по здраво, а в ролята на временно изпълняващ длъжността влезе заместникът на капитан Георгиев и негов адаш по фамилия капитан Румен Георгиев. (Преди да се завърне във Варна, той е отдавал знания и сили на задграничната компания на БМФ Болкън енд Блексий шипинг, Лондон.) И докато временно изпълняващият опъваше нерви и се чудеше как да се справя с нелеката задача да ръководи 100 кораба, намиращи се в различни точки на света, войната за креслото на последния генерален директор преди параходството да бъде приватизирано придоби широк размах. За стола на починалия, освен Румен Георгиев, когото транспортните босове в София смятат за най-подходящ, започнаха да се спрягат имената на сегашния изпълнителен директор на Изпълнителна агенция Морска администрация капитан Марин Петров (същият декларира, че това са глупости), на управителя и собственик на частната варненска фирма Бон Марин Георги Бонин (който по едно време щеше да става почетен консул на Италия във Варна), на капитан Петър Петров от Морската администрация, капитан Георги Петров, представител на параходството в Анверс и други.
Освен за БМФ изминалата седмица беше напрегната и за дирекция Морска администрация във Варна. Отдавна чакащият да бъде сменен капитан Румен Василев в четвъртък най-после получи заповедта за освобождаването си. Василев бе назначен на мястото на капитан Николай Симеонов, уволнен преди три години от ексминистър Вилхелм Краус. Симеонов заведе и спечели делото срещу Министерството на транспорта във всички инстанции и през декември миналата година Върховният административен съд постанови възстановяването му на работа. Министър Антони Славински подписа заповедта за назначаването му едва в средата на злополучната седмица. Но Николай Симеонов едва ли ще може ефективно да изпълнява задълженията си, тъй като все още не е възстановен напълно след атентата срещу него, извършен от все още неизвестни за полицията лица. Преди около месец Симеонов бил нападнат пред дома си от четирима, които нанесли множество прободни и разрезни рани на капитана.

Facebook logo
Бъдете с нас и във