Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

СЪДБАТА НА ВАРНЕНСКА КОРАБОСТРОИТЕЛНИЦА ЩЕ СЕ КРОИ НАЕСЕН

Съдбата на намиращата се от две години в процедура по несъстоятелност Варненска корабостроителница остава в ръцете на Върховния касационен съд (ВКС). Той ще се произнесе по жалбата на част от кредиторите на корабостроителницата срещу плана за нейното оздравяване чак през септември, за когато е насрочено заседанието му. Като се има предвид, че жалбата вече беше отхвърлена от първата и втората съдебна инстанция, с голяма вероятност може да се предполага, че наесен ще бъде отхвърлена от тричленния и петчленния състав на ВКС. А това означава, че веднага след това оздравителният план, одобрен от общото събрание на кредиторите и от фирменото отделение на Варненския окръжен съд, трябва да започне да се прилага.
Трябва, но едва ли ще започне, тъй като авторът на плана - неотдавна обявеният в процедура по несъстоятелност английски холдинг Камел Леърд, не е в състояние да го изпълнява, а и не се знае кога ще бъде. Именно поради всичко това малко преди изборите вицепремиерът Петър Жотев се сети и разпореди да бъде създадена междуведомствена работна група, която да вземе присърце решаването на проблемите на Варненска корабостроителница. Проекторешението за създаване на групата и определянето на членовете й трябваше да бъде гласувано от Министерския съвет на заседанието му на 14 юни. След като това не стана, запознати със случая държавни чиновници посочиха като възможна дата за внасяне на решението 21 юни. Но след поражението на изборите правителството отново не разгледа такъв документ. Вестник БАНКЕРЪ потърси мнението на синдика на корабостроителницата Димитър Смиленов.
Имаше такава идея, но мисля, че Жотев се отказа от нея - заяви Смиленов. - Нататък всичко е ясно: ако оздравителният план пропадне, защото няма кой да го прилага, започва процедура по несъстоятелност - разпродажба на активи, връщане на кредити, както предвижда Търговският закон. На въпроса няма ли да се търси нов инвеститор и дали изборът може да се спре на активната с медийните си изяви напоследък шведска фирма Фисон инвест, Смиленов заяви: Схемата е ясна - изваждат парите, плащат, получават и работят. Това е нормалният начин.
Смиленов даде да се разбере, че преди няколко дни се е срещал с представители на Фисон инвест и те направили своите предложения. Част от тях са да се създаде смесено дружество между Фисон инвест, параходство Български морски флот и корабостроителницата, шведите да осигурят инвестиции от над 500 млн. долара и изплащането на кредиторите на завода на 56.669 млн. лева - точно два пъти повече от предложените от англичаните 28.6 млн. лева.
Що се отнася до Камел Леърд, синдикът припомни, че холдингът е автор на оздравителния план и ако потвърди, че има регистрация във Великобритания, то на него ще се възложи да изпълнява плана, независимо кой е истинският собственик на новите акции.
Невъзможно е преди излизането на решението на петчленния състав на ВКС да се коментира евентуална намеса на новата изпълнителна власт в решаването на съдбата на корабостроителницата, коментираха запознати.

Facebook logo
Бъдете с нас и във