Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

СЪДБАТА НА СОЛИДАРНОСТ В РЪЦЕТЕ НА КЗК

Сделката между пенсионноосигурително дружество Солидарност и холандската финансова ING Group е почти свършен факт. Чака се само благословията на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Както научи в.БАНКЕРЪ, двете страни вече са подписали и предварителен договор, според който холандците ще придобият 70% от пенсионната компания.
Необходимо е обаче антимонополната комисия да се произнесе дали няма да се получи концентрация на капитала. Това е стандартна процедура при придобиване на дялове при поглъщане или сливане на компании с над 15 млн. щ. долара оборот, обясниха експерти, запознати с антимонополното ни законодателство. ING Group също е направила запитване до КЗК дали може да закупи акции от Солидарност. Комисията трябва да се произнесе по случая най-късно до 15 май.
За сделката между ING Group и собствениците на Солидарност в. БАНКЕРЪ съобщи още в бр. 8 от 24 февруари. Дългият период от анонсирането на сделката до нейното реално сключване възбуди съмнения доколко са сериозни холандските инвеститори. Оказва се обаче, че проблемът е тромавата бюрократична система у нас.
ING Group е вече с единия крак в Солидарност и за разваляне на сделката не може да става и дума - показва го фактът, че на общото събрание на българската пенсионна компания, проведено на 28 март, за член на съвета на директорите бе избран Николай Стойков, началник отдел Финансови пазари на ING Bank у нас. Другите двама членове на управителния орган са Андрей Евтимов - изпълнителен директор на Обединен холдинг Доверие, и Радосвет Радев - собственик на Дарик радио.
Дълго време не беше ясно чрез кое свое дъщерно дружество холандците ще закупят акции от пенсионната компания. Сега тази неизвестност вече е отпаднала - купувачът на акциите на Солидарност е инвестиционният фонд ING Group за Югоизточна Европа - Ай Ен Джи Континентал Юръп холдинг.
Имаше въпросителни и около дела, който ще купят холандците. Преди сделката акционери в Солидарност бяха Обединен холдинг Доверие с 51%, М-Тел трейдинг с 34% и Електроимпекс с 15 процента. Холандската групировка реши да изкупи изцяло дяловете на последните двама акционери и 21% от акциите на Доверие. При това положение ING се превръща в най-големия собственик в пенсионното дружество Солидарност, придобивайки 70% от капитала му.
Отпаднаха и неяснотите около името на пенсионната компания, което тя ще носи след сделката. Вместо досегашното Солидарност осигурителното дружество ще се нарича Ай Ен Джи пенсионноосигурително дружество АД. Освен фирмената табелка компанията сменя и своя централен офис. В момента вече бившето Солидарност се помещава в сградата на Дарик радио, а от следващата седмица служителите му се местят в нов модерен офис на бул. Г.М. Димитров. След толкова много промени не е изключено в скоро време дружеството да поднесе още изненади, коментират участниците на пазара. Според мениджърите на Ай Ен Джи пенсионноосигурителна компания, това ще бъдат качествено нови продукти и по-високо ниво на обслужване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във