Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Съчетанието от различни форми на туризъм е предпочитано този сезон

От бизнеса алармират и за това, че всеки ден има кадри, които не искат да работят и напускат бранша. Според тях това ще отвори голяма дупка в сектора, защо без кадри няма как да има отрасъл. 

Комбинацията от различни форми на туризъм е предпочитано през този сезон, отбеляза вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на посещение в Сапарева баня. Градът има възможността и подходящите ресурси, за да предлага разнообразни форми на туризъм през цялата година. Сепарева баня е в северните склонове на Рила, само на 15 км от Дупница. Градът е известен с горещата си минерална (103 °C) и чиста планинска вода, както и с единствения в България и континентална Европа гейзер-фонтан в центъра на града. Природните богатства, климат и местоположение на общината са предпоставка за развитието на балнеолечение, екологичен и селски туризъм.

Според министър Николова съчетанието между планински и спа туризъм допринася не само за развитието на сектора, но и за здравето на хората, което е на първо място в тези тежки времена. Според бранша би било добре да се реализира по-целенасочена реклама кампания на спа продукта, както и да се инвестира в тази инфраструктура.

Религиозният туризъм също е от голямо значение за развитието на България като туристическа дестинация за четири сезона. 

Очакванията са с ваксините да се ускори рестартът на туризма и тази необичайна и трудна 2020 година, изпълнена с предизвикателства и неизвестни, да остане зад гърба ни. 

Министерството на туризма е в готовност за действие по одобрения вече проект за предоставяне на 3 млн. лв. по ОПИК, като все още се очаква предоставяне на необходимата информация от страна на представители на екскурзоводите и планинските водачи. Плановете са след 22 януари да е готова пълната документация на обществената поръчка, която ще се провежда за предоставяне на средствата. Очакваме в срок до 31 март да се пристъпи към подписване на договорите с четирите организации, а реализацията на дейностите по споразуменията да започне през април, посочва министър Николова.

Не са малко и другите проблеми в сектора. Представителите на туристическия бизнес поставят постоянно темата за рекламата на дестинация "България" и възможностите за насърчаване на посещенията на руски туристи. Позицията им е, че е необходимо да се търсят начини за облекчаване на визовия режим. 

От бизнеса алармират и за това, че всеки ден има кадри, които не искат да работят и напускат бранша. Според тях това ще отвори голяма дупка в сектора, защо без кадри няма как да има отрасъл. 

Относно мярката 60/40 от бизнеса подчертават, че се надяват тя да продължи по-дълго, защото подкрепя работата на сектора. Браншът отправя и  питания за възможността за издаване на ваучери за почивка, като според тях това би допринесло за напредък на отрасъла. От бизнеса отбелязват още, че възможност за облекчения при плащането на местни данъци и такси би подпомогнала финансовото им положение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във