Банкеръ Daily

Теменужка Петкова

Събирането на трите компании за АЕЦ "Белене" не променя правилата на играта

Процедурата, свързана с избора на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене", следва своя нормален ход. Това обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред журналисти в Народното събрание.

Петкова посочи, че безспорно кризата, породена от COVID-19, е наложила промени не само в процедурата за избора на инвеститор, но и във на всички инфраструктурни проекти, които се развиват и в България, и в световен мащаб. 

"Петте компании, които бяха включени в кратката листа за избор на стратегически инвеститор трябва да имат физически достъп до информационната зала за проекта, която е ситуирана в НЕК и която съдържа цялата базова информация за проекта. По обективни причини няма как към настоящия момент да се осъществят тези пътувания и този престой. Поради тази причина ще се наложи да се изчака подходящият момент, когато това е възможно", допълни министърът.

До момента са подписани споразумения за конфиденциалност с всяка една от компаниите. Те разполагат с информационния меморандум за проекта, който предоставя данни за развитието на пазара в България, в региона, правната уредба в страната, европейския регламент и европейските изисквания в областта на ядрената енергия. Този документ ще подпомогне компаниите при подготовката им за подаване на обвързващи оферти.

Всяка една от тези компании е заявила, че ще подаде обвързваща оферта, в зависимост от кризата и възникналите чисто логистични промени, обясни Петкова. Тя подчерта, че събирането на три от компаниите от кратката листа не променя правилата на играта. 

"Информацията, която ние получихме и официалното прессъобщение, което тези три компании днес публично анонсираха, е ясно доказателство, че конкуренцията в хода на процедурата за избор на стратегически инвеститор за проекта АЕЦ "Белене" ще бъде наистина много сериозна. Това са три от компаниите, които са световни лидери в областта на ядрената енергетика. Тяхното консолидиране и обединяване на усилията е ясна и заявка за много сериозен интерес към този проект. От друга страна останалите участници - китайската корпорация и корейската хидроатомна корпорация също са сред световните лидери в областта на ядрената енергетика и това дава знак за една много оспорвана процедура. Меморандумът, който са подписали "Россатом", "Фраматом” и "Дженерал Електрик", е много добър знак, но за да се стигне до това обединение, тези световни лидери в областта ядрената енергетика очевидно са повярвали в нас. За това огромна роля има правителството и лично премиерът Бойко Борисов, който със своята открита политика, спрямо всички заинтересовани страни, е заявил своята позиция в тази посока", коментира ресорният министър.

Тя припомни, че през 2018 г. българският парламент със свое решение е дал мандат и е възложил на правителството възобновяване на усилията за търсенето на реализация на проекта, но при ясно определени параметри. Проектът трябва да бъде реализиран на пазарен принцип - без предоставяне на държавна, корпоративна гаранция или сключване на договори за дългосрочно изкупуване на електрическа енергия. Министърът на енергетиката има задължението във всеки един момент да докладва на парламента за развитието на събитията по процедурата.

 Стойността на проекта е приблизително около 10 млрд. евро, по думите на Петкова.

"Това трябва да бъде стойността, около която ние сме се обединили в условията, които ще изискваме от страна на компаниите. Българската държава ще участва само и единствено с активите", каза още тя и обърна внимание, че това са сериозни активи, тъй като страната ни притежава оборудване и площадка.

Ако процедурата приключи успешно, ще се наложи да бъде направена допълнителна нотификация от Европейската комисия по проекта. 

Днес стана ясно, че руската държавна корпорация „Росатом“ е постигнала споразумение за сътрудничество с Framatome SAS (Франция) и GE Steam Power в рамките на процедурата за избор на стратегически инвеститор за проекта АЕЦ „Белене“ в България.

Меморандумите бяха подписани от Кирил Комаров, първи заместник генерален директор и директор на Блока за развитие и международен бизнес на „Росатом“, Фредерик Лельовр, старши изпълнителен вицепрезидент по регионалните продажби на Framatome SAS и Микаел Керуле, президент на General Electric Steam Power.

Съобщението бе публикувано и на Фейсбук страницата на премиера Бойко Борисов.

В съответствие със споразуменията, компаниите ще обединят усилията си за участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор за изграждането на АЕЦ „Белене“. В рамките на постигнатите споразумения, при условие че руската държавна корпорация „Росатом“ бъде избрана за стратегически инвеститор в проекта въз основа на резултатите от конкурса, General Electric ще се счита за партньор с турбогенераторната инсталация, базирана на технологията Arabelle и оборудването на машинна зала, а Framatome SAS - за партньор с оборудването за Автоматизираните системи за управление на технологичните процеси (АСУ ТП) за българската атомна електроцентрала.

Facebook logo
Бъдете с нас и във