Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Събираме ДДС по-добре от средното ниво в Европейския съюз

Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал

"Като цяло имаме свиване на сивата икономика. Има области на задържане, дори и на свиване на светлата икономика, там се прави и по-задълбочен анализ, но като цяло стойностите растат," заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев в интервю пред БНР. Той отбеляза, че индексът "Икономика на светло", който се изчислява от 2010 година насам, е набор от 25 подиндекса, стойности или съотношения на различни величини, които характеризират различни проявления на сивата икономика. Предстои асоциацията да оповести данните от тазгодишното си изследване "Икономика на светло" за размерите и обхвата на сенчестия бизнес.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал подчерта, че у нас вече събираме ДДС по-добре от средното ниво в Европейския съюз, но не така стоят нещата с неформално заетите, т.нар. "случай на заплата в плик", където трябва да се вземат много мерки. "Това, което ще предложим, е в трудовите договори да се включва пълният размер на осигуровките, които трябва да се плащат по закон на база на това възнаграждение. Ще предложим екипи по региони, каквито функционират в други сфери за борба със сивите практики, контрабандата, както и обединяване на органите, имащи отношение към процесите", поясни Васил Велев. По негови думи е добре данъчната система да не се пипа, тъй като функционира добре.

"България извърши данъчната реформа добре. Управляващата коалиция спечели изборите с платформа, в която беше казано, че данъците няма да се пипат. Ако те тръгнат да се пипат, значи са излъгали избирателите. Един такъв разговор отклонява вниманието от важните въпроси като, например, недостига на човешки ресурси. Тук е въпросът за демографските тенденции. Всяка година губим 45 000 души на пазара на труда," подчерта Велев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във