Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Събираемостта на местните данъци и такси в Община Сливен е  по-ниска спрямо 2019 г.

Възможностите за развитие се крият в подобряване на бизнес средата, на образователната структура и в по-нататъшното развитие на административното обслужване.

Събираемостта на местните данъци и такси в Община Сливен тази година е добра предвид обстоятелствата с епидемичната обстановка, но по-ниска спрямо 2019 г., съобщиха от общината след отчета на кметът Стефан Радев. По думите му сумата е по-ниска с около милион и шестотин хиляди в сравнение с миналата година.

„Радвам се, че не се сбъдна най-мрачният сценарий, който предвиждаше драстично намаляване на приходите, както в държавния, така и в общинските бюджети“, отбелязва кметът. 

Намалението в събираемостта идва основно от спада на броя на сключените сделки, респективно данъците и таксите, свързани с тях. По-ниски са и приходите от събирането на наеми, които намалихме заради коронакризата, както и отпадането на някои такси в периода на извънредното положение. Кметът Радев  припомня, че още през  март, с оглед на негативните очаквания за развитието на ситуацията през годината, бюджетът е бил намален с около милион и половина, за да се ограничат и разходите.

„Като нация, ние, българите можем да кажем, че сме виждали всякакви кризи – финансови, валутни, банкови, голям ръст на безработицата, хиперинфлация и пр., но тази криза, която дойде отвън и засегна целия свят, държавата и всички общини и хора е съвсем ново явление за всички нас“, коментира ситуацията Стефан Радев. Въпреки това Общината изпълнява поетапно задачите, които си е поставила, макар и с намален обем във връзка с намалението на бюджета.

Община Сливен обхваща 49 селища – градовете Сливен и Кермен и 47 села. Населението й е 130 757 човека. 

Слѝвен е осмият по големина в страната и е административен център на едноименната община. По последни данни населението му е 86 505 души.

Разположението на Сливен е благоприятно, защото е на кръстопът – близо е до Прохода на Републиката, също и до пътен възел „Петолъчката“, свързващи северна и южна България, връзката към автомагистрала "Тракия" е на 15 км в посока юг (към Ямбол), а главният път между Бургас и София свързва пристанище „Бургас“ и летище „Бургас“ с централната част на страната.

Независимо от сравнително благоприятната демографска картина, най-вече заради високия дял младо население, недобрите образователни характеристики затрудняват включването на пазара на труда, отбелязват в своя анализ от Инститтта за пазарна икономика. Икономическата активност на бизнеса е ниска, а инвестициите страдат от слабо местно управление и относително високи данъци. Въпреки това Сливен разполага с добра пътна инфраструктура с високо качество.

Възможностите за областта се крият в подобряване на бизнес средата, на образователната структура и в по-нататъшното развитие на административното обслужване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във