Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Събирачите на дългове няма да имат право да звънят късно вечер

Министерският съвет прие дългоочаквания проектозакон за колекторските фирми. Това обяви на брифинг след заседанието на Министерския съвет вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова. Това е първият изцяло нов закон на нашето правителство, каза тя.

"Вярваме, че с този изцяло нов закон решаваме един дълго отлаган проблем - с многогодишния тормоз и натиск върху стотици и сигурно хиляди потребители", посочи Нинова. И напомни, че многократно е правен опит законът да бъде разгледан и приет от Народното събрание, но "винаги се е препъвал в много съществени икономически и финансови интереси, тъй като става въпрос за оборот от около 4 млрд. лева". А сега, по думите на Нинова, правителството има политическата воля и категоричността да реши проблема. Още днес законът ще тръгне към парламента, съобщи вицепремиерът. Министърът изрази увереност, че нормативът ще бъде приет от депутатите, тъй като е предварително консултиран с четирите парламентарни групи от управляващото мнозинство. Консултиран е с множество потребителски организации и с омбудсмана.

Колекторските фирми ще трябва да отговарят на определени изисквания. Те ще подлежат на регистрация. Досега абсолютно своеволно се събираха вземанията, допълни Нинова. Тези фирми ще трябва да имат капитал от 500 хил. лева и застраховка професионална отговорност - ако нанесат щета на някого, то тя да бъде покрита от тази застраховка.

В ръководството на колекторските фирми ще влизат неосъждани лица и лица, срещу които не се водят наказателни дела. Те ще са длъжни преди да пристъпят към каквото и да е действие, да уведомят длъжника и да го поканят да изпълни доброволно задължението си. Длъжникът има право да оспори това търсене.

Събирачите на дългове вече няма да могат да звънят или да упражняват натиск върху хората от 20.00 до 7.00 ч., както и в почивни и празнични дни. Следващото позвъняване може да бъде не по-рано от два дни. Няма да се допуска и облепване на обществени места с информация за задълженията на гражданите.

Колекторите няма да имат право да искат по-голяма сума от тази в първоначалното задължение. Тоест нямат право да начисляват такси и комисионни, които събират за себе си и с които един дълг от 50 лв. става 500 лв., обясни вицепремиерът. Ще се дължат само основното задължение и лихвите за забави, които са законната лихва. Законът предвижда при неизпълнение на тези задължения от страна на колекторите сериозни санкции и глоби. Глобата за физически лица е от 5 до 15 хил. лв., а за юридически лица и еднолични търговци - от 10 до 50 хил. лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във