Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Събарят строежи на Васил Божков във вила "Аглика"

Снимка: luximmo.bg

Премахват строежи във вила „Аглика“, намираща се в природен парк „Витоша“ и собственост на обвиняемия бизнесмен Васил Божков. При проверка от „Архитектура и градоустройство“ към Столичната община е установено, че строежите са незаконни, съобщава прокуратурата.

Издадени са три констативни акта за незаконни строежи - двуетажна офисна сграда, с гараж, складове и два навеса, едноетажна сграда с прилежаща тераса и частичен полуподземен гараж - оранжерия и едноетажен склад.

Сградите са построени без одобрени инвестиционни проекти и без разрешение за строеж, както в несъответствие с предвижданията на Плана за управление на Природен парк „Витоша“ и специализирания подробен устройствен план, така и в нарушение на предвижданията на Плана за управление на Природен парк „Витоша“ без отстъпено право на строеж по реда на Закона за горите.

Въз основа на тези констатации от главния архитект на Столичната община са издадени три заповеди за премахване на незаконните строежи, адресирани до търговското дружество, което е възложител на строежите, а понастоящем - техен стопанин и ползвател.

Определен е 14-дневен срок за доброволното изпълнение на заповедите от влизането им в сила. Преди извършването на строително-монтажните работи по премахването на строежите, същото търговско дружество, е длъжно да внесе в район „Витоша“ план за управление за строителните отпадъци и план за безопасност и здраве с цел спазване на нормативните изисквания за съответната дейност и нормите за безопасност.

В изпълнение на акта на Върховната административна прокуратура, продължават проверките от ДНСК и Столичната община за незаконни строежи в частни резиденции и други имоти в Природен парк „Витоша“ от страната на хижа „Алеко“.

Докладите от проверките, с всички констатации и предприети действия в случай на констатирани нарушения, следва да бъдат представени на ВАП в най-кратък срок.

В началото на юли тази година Столичната община започна проверка на хотел „Аглика“ и други постройки, попадащи в имота на територията на парк „Витоша".

На 23 юни Върховната административна прокуратура сезира началника на Дирекцията за национален строителен контрол да извърши незабавна проверка, на място и по документи, на строеж на вилата, собственост на Васил Божков, но е построена за социалистическия лидер Тодор Живков. Имотът беше запориран.

Държавното обвинение съобщи, че ВАП е образувала преписка след като от Специализираната прокуратура е изпратено писмо, че по време на разследване е установено, че на вила „Аглика“ са извършени ненужни преустройства. 

През януари, когато започна разследването срещу Васил Божков, МВР иззе картини и скулптури от вилата. Тогава от съобщението на вътрешното министерство се разбра, че са иззети „множество картини, които имат белези на движими културни ценности“.

МВР разпространи и снимки от прибирането на картини и пластика от вила „Аглика“. На снимките се видя пластика с череп с пеперуди на прочутия британски художник Деймиън Хърст, пластики на Тодор Цонев, две маски в рамки на Вежди Рашидов, картини на Майстора, Димитър Казаков – Нерон, Емил Стойчев, Андрей Даниел, Петринел Гочев, Христо Стефанов.

"Аглика" е бившата ловна хижа на Тодор Живков, обитавана от тоталитарния лидер от 1968 г. до 1973 година.

 


Facebook logo
Бъдете с нас и във