Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Студиото на архитект Масимилиано Фуксас спечели конкурса за обновяване на площад „Св. Неделя“

Година след фалстарта на първия конкурс обявен от главния архитект на София Здравко Здравков и Столична община  за идеен проект за обновяване на площад „Св. Неделя“ в историческия център на София и обявяването на втори, днес вече имаме избрани победител.

Това е архитектурното студио на световноизвестния архитект Масимилиано Фуксас.Резултатите бяха обявени от международното жури в присъствието на кмета на София Йорданка Фандъкова.

Предложението на италианеца предвижда разкриване на археологията около църквата, стъклени пешеходни пасажи над археологическите разкопки,  нови фонтани пред храма, нови пешеходни зони по бул. "Ал. Стамболийски" до ул. "Лавеле", по бул. "Кн. Мария Луиз"а до "Тодор Александров" и по ул. "Съборна", запазване на трамвайното трасе по бул. "Витоша“ и увеличаване на озеленяването и изцяло нови зелени площи покрай трамвайното трасе от Министерството на здравеопазването до ул. "Позитано".

 

На второ място журито постави идейният проект на обединението Al Architects, а на трето - консорциумът OW/MA/CL.

Тук е моментът  да припомним, че в първия етап на конкурса участваха 14 проектантски екипа. От тях журито, в чийто състав  бяха включени главните архитекти на Москва и Варшава, архитекти от Ротердам, Атина, Тирана, както и представители на Камарата на архитектите в България, Съюза на архитектите, Регионален исторически музей - София, Университета по архитектура, строителство и геодезия, Направление  " Архитектура и градоустройство“  и Столичния общински съвет определи седем, които да разработят идейни проекти. Това бяха  консорциум OW/MA/CL с членове: One Works, Maofficinaах, Сracknell; студио “Паола Вигано”, "Конкурент-90" ЕООД, студио “Вилмот”, студио “Фуксас”, обединение AI Architects LLD, CLAB Architettura, Юрий Шередега, Дина Дридзе, Евгений Ширинян и обединение "ДжиТиЕрЕф & Студио Морфе“ с участници: студио „Морфе“ и „Джовани Тортели Роберто Фрасони Аркитети“.

Международният конкурс за реконструкция на пл. "Св. Неделя" заедно с експониране на разкритото археологическо наследство беше обявен през февруари тази година.

Това беше вторият опит на общината да избере фаворитът си, след като през септември 2018-а ( при обявяването на първия конкурс ) поставените от главния архитект на София Здравко Здравков условия за надпреварата, за която беше предвиден харч от почти милион, направо взривиха архитектурната гилдия.Тогава Камарата на архитектите в България в отворено писмо до кмета на Столичната община Йорданка Фандъкова обяви, че се оттегля от журито на предстоящия конкурс за концепция за площад "Св. Неделя".

Архитектите настояваха процедурата  да бъде разделена на две части  и пусната отново, за да се осигури равен достъп на архитекти от страната и от чужбина за участие в надпреварата по правилата на Архитектурния съвет на Европа, гарантиращи равнопоставеност и анонимност до обявяването на резултатите от журито. Според тях, тогавашните условия не бяха пряко свързани с качеството на проектите, а напротив - убиваха конкуренцията на добри идеи, насърчаваха монополите и дискриминираха проектантите.

 

Според публикуваните тогава документи  заданието  това градско пространство да се превърне в ново културно средище, където успешно да бъдат съчетани археология и съвременност, се оказа по-скоро  справка, свързана с историческите пластове, които трябва да бъдат съхранени. 

Това беше поредната критика на Камарата на архитектите към конкурса, тъй като той вече беше преработен веднъж по искане на организацията  заради  прекалено завишени изисквания към кандидатите. Така изискването за оборот за последните три години беше занижено от 1.5 млн. на 750 000 лева. Условието в последните три години кандидатите да са изпълнили подобни задачи за обща сума от 750 000 лв. (колкото се предвижда да е плащането за работен проект) беше свалено на 375 000 лева. Изискването за 15 служители през същия период беше намалено три пъти. Условието за големината на площада или пешеходното пространство, за което кандидатите трябва да са разработили проект в последните три години, също беше променено. Общата площ беше намалена от 2.5 на 1.5 хектара. Камарата на архитектите е на мнение, че по-малката площ ограничава голяма част от българските архитекти.

Главният  архитект  Здравков  първоначално се опитваше да брани изготвеното от екипа му задание, но тъй като аргументите му бяха повече от несъстоятелни и той беше принуден да спре конкурса.

Очевидно пред заплахата от разрастващ се скандал „смириха“ Здравков и изискванията към участниците бяха сведени до представянето на изработени, одобрени или в процес на реализация инвестиционни проекти за изграждане или реконструкция на площадни пространства и пешеходни зони,  открити пешеходни пространства към обществени сгради с площ над 1.5 хектара.

Прогнозната стойност на поръчката не беше  променена , тя е 750 хил. лв. без ДДС. 

Участниците, класирани на първите пет места, ще си разделят награди на обща стойност 250 хил. лева. Авторите на класирания на първо място проект ще получат парична награда в размер на 70 хил. лева. Класираният на второ място проект ще бъде възнаграден с 60 хил. лв., а заелите трето, четвърто и пето място ще получат съответно 50 000, 40 000 и 30 000 лева.

Все пак не бива да се подминава фактът, че все пак става дума за едно от най-емблематичните места на столицата, където в края на лятото на миналата година на площада около църквата, свързани с късноантичния период.

Те бяха финансирани от Столичната община в продължение на четири години. Тук бяха открити близо 3 хил. сребърни монети, които се съхраняват в Музея за история на София, а през август 2018-а археолозите намериха и златни накити.  Екипът от учени под ръководството на д-р Веселка Кацарова  работи на територия от около 1 декар. Разкритите археологически структури показаха, че дължината на разкритата антична обществена сграда надхвърля 50 метра. А откритите находки са над 300 - предимно монети, глинени съдове, лампи, предмети, накити, включително и такива, изработени от злато.

Очевидно именно разработката за интегриране и експонира разкритите археологически находки, предложени от архитектурното студио на световноизвестния архитект Масимилиано Фуксас, е впечатлило не само комисията, но и кмета Фандъкова, за да може да бъде изпълнена   мечтата й,  София да продължава да се налага като популярна културна дестинация.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във