Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Студенти опитват да превърнат Варненския некропол в туристическа дестинация

Магистри от Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" предлагат концепции за социализация на Варненския некропол, в който беше открито най-старото обработено злато, не само в Европа, но и в света.

Очакванията са на базата на подготовката, знанията, които имат студентите, да предложат модели как този интересен и уникален в световен мащаб археологически обект да бъде социализиран, така че той да стане достъпен за по-широката публика.

"Откритието е направено през 1972 година, проучванията на Варненския некропол продължават до 1989 година. През този период от време са проучени около две трети от цялата територия на некропола – 296 гроба са разкрити, сред които са и тези прочутите гробове номер 36 и 41, където са намерени най-многото златни находки. Едното е символично погребение, другото е погребението на вожда, като визуализация, направена от професор Йордан Йорданов", каза Яни Янев – председател на Сдружение "Варненски акропол" пред БНР. Тази година с подкрепата на Сдружението са направени първите стъпки да бъде разчистен теренът,  като на следващ етап ще започнат нови разкопки.  

До 2012 г. Варненският некропол е частна собственост, след което е придобит от държавата. Впоследствие е прехвърлен на общината, а градската управа го предава на Археологическия музей. 

Към превръщането му в туристически обект може да се пристъпи след приключването на разкопките, които може да започнат през следващата година, ако в това време бъде осигурено финансиране.

Facebook logo
Бъдете с нас и във