Банкеръ Daily

До въвеждането на Механизма за капациетет:

Студеният резерв ще възлага само след доклад на Електроенергийния системен оператор

Кабинетът ще предложи студеният резерв да се възлага след доклад на Електроенергийния системен оператор само при необходимост и то на държавната топлоелектрическа централа "Марица изток II". Това съобщи енергийният министър Теменужка Петкова от парламентарната трибуна.

Министърът посочи, че в момента се водят преговори с Европейската комисия за въвеждане на Механизъм за капацитет. Едно от изискванията на механизма е изцяло да бъде премахнат студеният резерв. Докато тече преходният период студеният резерв ще се възлага въз основа на доклад на Електроенергийният системен оператор на ТЕЦ "Марица Изток II".

Петкова изтъкна, че така ще се гарантира електроенергийната сигурност на станата, тъй като държавната ТЕЦ  е централата с най-голямата разполагаема мощност. 

По-рано днес премиерът Бойко Борисов разпореди на енергийния министър Теменужка Петкова след края на днешното правителствено заседание да разясни в Народното събрание, че студен резерв ще се ползва само от държавната ТЕЦ "Марица Изток II". 

Още през миналата седмица ГЕРБ дадоха заявка, че ще внесат промени в закона, които предвиждат вече да не се провеждат търгове за студен резерв. Очаква се средствата да бъдат насочени към държавната "ТЕЦ Марица изток 2".

Във вторник Комисията по регионално развитие и благоустройство в парламента прие промените в Закона за енергетиката, които променят финансирането на ТЕЦ-овете от "Студения резерв". Решението бе оповестено от ВМРО, тъй като председател на комисията е депутатът Искрен Веселинов. 

През 2018 г.  ТЕЦ "Варна", в която мажоритарен собственик е почетният председател на ДПС,  действително получи средства за студен резерв, който преди това беше определен за ТЕЦ “Марица Изток”. Около 50-60 милиона за една година отидоха в ТЕЦ “Варна”, призна Симеонов. 

По думите му студеният резерв ще бъде намален около 10 пъти. По този начин ще бъдат намалени сумите, които отиват и към ТЕЦ “Варна”.

Както "Банкеръ" неведнъж е писал, варненската централа бе закупена от фирма на бившия транспортен министър от кабинета "Орешарски" Данаил Папазов за близо 50 млн. евро от "ЧЕЗ Груп". На по-късен етап като мажоритарен съдружник в нея влезе почетният председател на ДПС Ахмед Доган. Папазов твърдеше, че Ахмед Доган е платил около 1.4 млн. лв., за да придобие 70% дял във фирмата "Сигда", която е собственик на централата. Според бившия министър цената при сделката с почетния председател на ДПС била по-ниска, защото дружеството имало кредити и задължения.

Преди година най-голяма сума за подсигуряване на мощности получи ТЕЦ "Варна" - 26.5 млн. лева. Договорът за т.нар. студен резерв е до 31 юли 2020 г.  През 2018 г. ТЕЦ "Варна" получи 27,8 млн. лв. за предоставяне на студен резерв.

Facebook logo
Бъдете с нас и във