Банкеръ Daily

Христо Иванов:

“Студеният резерв” на Доган - голямата кражба, която всички ние плащаме

Лидерът на "Да България" Христо Иванов отиде пред централата ТЕЦ Варна, в която мажоритарен собственик, е почетният председател на ДПС Ахмед Доган. 

Иванов съобщи, че сезира прокуратурата за 54 млн. лв., които ТЕЦ Варна е получила в последните години по механизма "студен резерв". 

“Студеният резерв” на Доган - голямата кражба, която всички ние плащаме през сметките си за ток", написа бившият правосъден министър във Фейсбук, където публикува своя разказ за историята на централата, влизането на Доган като собственик и търговете за т.нар. студен резерв. 

"Това, което виждате зад мен, е пример за философски камък. Знаете, че доктор Доган много обича да се хвали със своето философско образование, всички сте чели неговите безумни абракадабри, но той наистина е постигнал невъзможното във философията и алхимията. Векове наред алхимиците са търсили философския камък - от една купчина желязо да произведеш злато. Е, той го направи! С вашите пари, но това е подробност...", коментира Христо Иванов. 

Цялото над 15-минутно видео на Христо Иванов

Преди две седмици  Иванов  показа как Националната служба за охрана забранява достъпа на граждани до обществен плаж, който се намира непосредствено до лятната резиденция на Доган. Акцията му беше подета от граждани и доведе до масови протести.

ГЕРБ дадоха заявка, че ще внесат промени в закона, които предвиждат вече да не се провеждат търгове за студен резерв. Очаква се средствата да бъдат насочени към държавната "ТЕЦ Марица изток 2".

"Това е мръсната тайна на българската политика. И тази мръсна тайна се свежда до едно просто нещо - куп желязо, от което философът д-р Доган успява да изкара през вашите сметки за ток, от вашите джобове сума от 54 милиона", заяви Христо Иванов с добави, че събитията около ТЕЦ "Варна" показват "мръсната тайна за необявената коалиция между ГЕРБ, "патриотите" и ДПС".

Съпредседателят на "Демократична България" отново призова за оставката на правителството и главния прокурор, като изтъкна, че Иван Гешев.

Както "Банкеръ" неведнъж е писал, варненската централа бе закупена от фирма на бившия транспортен министър от кабинета "Орешарски" Данаил Папазов за близо 50 млн. евро от "ЧЕЗ Груп". На по-късен етап като мажоритарен съдружник в нея влезе почетният председател на ДПС Ахмед Доган. Папазов твърдеше, че Ахмед Доган е платил около 1.4 млн. лв., за да придобие 70% дял във фирмата "Сигда", която е собственик на централата. Според бившия министър цената при сделката с почетния председател на ДПС била по-ниска, защото дружеството имало кредити и задължения.

Преди година най-голяма сума за подсигуряване на мощности получи ТЕЦ "Варна" - 26.5 млн. лева. Договорът за т.нар. студен резерв е до 31 юли 2020 г.  През 2018 г. ТЕЦ "Варна" получи 27,8 млн. лв. за предоставяне на студен резерв.

Facebook logo
Бъдете с нас и във