Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Структурните дисбаланси и произтичащите от тях рискове за икономиката през 2019 г. обсъждат учени от БАН

Годишният доклад на ИИИ - БАН е с фокус икономическото развитие и политики в България за 2019 година.

Днес Институтът за икономически изследвания при БАН (ИИИ - БАН) ще представи своя Годишен доклад за икономическото развитие и политики в България за 2019 г. с фокус върху структурните дисбаланси и произтичащите от тях рискове за икономиката.

То е включено в календара от събития, които са посветени на 150-годишнината от създаването на БАН и 70-годишнината на Институтът за икономически изследвания.

Сред участниците в събитието са проф. д-р Александър Тасев - директор на Института, доц. д-р Виктор Йоцов - ръководител на проекта, както и членовете на авторския колектив, разработил доклада.

Българската академия на науките (БАН) е най-голямата научна организация в България,  която обхваща различни научни институти и други самостоятелни звена. Всички те извършват фундаментални научни изследвания, подготовка на кадри, приложна и технологична дейност.

Академията е основана първоначално като Българско книжовно дружество (БКД) в румънският град Браила през 1869 година, което означава, че се навършват 150 г. от този изключителен момент в развитието на българското общество.

През ноември 1878 г. дружеството премества седалището си в София и на 13 февруари 1911 г. се преименува на Българска академия на науките. През 1940 г. академията е преименувана на Българска академия на науките и изкуствата (БАНИ), като запазва това име до 1947 г., след което отново се преименува на Българска академия на науките.

През 1925-1929 г. е построена сградата на БАН на улица "15-ти ноември" №1. Тя е частично разрушена при бомбардировките над София през Втората световна война. И днес БАН продължава да използва своята сграда.

В чест на Българската академия на науките са наречени връх Академия и местността "Лагер Академия" на остров Ливингстън сред Антарктика.

Икономическият институт на БАН е създаден през 1949 година. Негов основател и пръв директор е акад. Иван Стефанов. В института са работили някои от изтъкнати учени икономисти у нас. Днес той развива икономическата теория и предлага нови идеи и решения на управлението и бизнеса.

Facebook logo
Бъдете с нас и във