Банкеръ Daily

Асен Христов:

Структури извън България се опитват да попречат на сделката с ЧЕЗ

Трети опит за продажбата на активите на ЧЕЗ няма да има, ако и сега българските институции блокират сделката. Това потвърди Асен Христов - председателят на Надзорния съвет на "Еврохолд" - кандидат купувач на бизнеса на чешката енергийна група в България. 

Христов очаква в следващите 20 дни Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да се произнесе по придобиването. Според него КЗК няма основания да откаже концентрацията, тъй като в портфолиото на "Еврохолд" няма други енергийни активи. 

"От национален интерес е "Еврохолд" да придобие активите на ЧЕЗ, тъй като ние сме българско дружество. Това са важни активи, ние сме регулирано дружество. Ако не се развива добре инвестицията, утре ще е много е лесно за държавата веднага да поеме контрол над тази инвестиция чрез назначаването на управител. Има такива възможности в закона", поясни Асен Христов. 

От думите му стана ясно, че има структури извън България, които се опитват да попречат на сделката. "Защо мислите, че в цял свят няма хора, които имат нещо против националните интереси. Въпросът е дали в България има достатъчно предатели, които да ги подкрепят", добави той. 

Христов изтъкна, че в последните няколко месеца срещу "Еврохолд" е имало кампания с цел дискредитиране, но в крайна сметка всичко е било овладяно и се е видяло, че дружеството няма "свързаности".

"Еврохолд" ще придобие компаниите на "ЧЕЗ Груп" в България чрез новосформираното и базирано в Холандия дружество Eastern European Electric Company B.V., което е 100% собственост на "Еврохолд България" АД и е специално създадено за целите на сделката.

В телевизионно интервю Асен Христов увери, че при евентуално придобиване на активите на ЧЕЗ, "Еврохолд" няма да поиска увеличение на цената на тока. "Доколкото зависи от нас като електродистрибутор, ще направим всичко възможно цената да се задържи. Ще се внедрят интелигентни системи за управление на мрежата, ще се опитаме да намалим загубите", допълни той.

Председателят на Надзорния съвет на "Еврохолд" уточни, че по сделката са работили над 100 български и чуждестранни експерти.

Двете страни сключиха договор на стойност 335 млн. евро. Българският холдинг увеличи капитала си с 80 млн. евро. Останалата част от средствата са под формата на банков заем от две големи международни институции. Бе разяснено също така, че първоначално пет кредитни институции са имали интерес към заема - "Дойче банк", "Номура", "Уникредит", "Джей пи морган" и "Митсубиши". Неофициалната информация е, че "Еврохолд" ще получи синдикиран заем от  "Дойче банк" и "Номура".

Ако КЗК разреши сделката, по нея следва да се произнесе и Комисията за енергийно и водно регулиране.

Facebook logo
Бъдете с нас и във