Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Строителството на небостъргача на "Артекс" спира

Строителството на небостъргача на  фирма "Артекс" в столичния квартал "Лозенец" спира.​ На среща при премиера Бойко Борисов кметът на София Йорданка Фандъкова отново заяви, че разрешението за строеж на сградата „Златен век“ е изтекло.

Фандъкова поиска от министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова да бъдат предприети действия по спиране на строителството на сградата.

Аврамова информира премиера Борисов, че след окончателното приключване на проверката на ДНСК са констатирани съществени отклонения при строителството, които дават достатъчно основания за спиране на строежа. На базата на всички факти и обстоятелства по приключилите проверки на ДНСК и Столична община, и докладваното от министър Петя Аврамова и от кмета Йорданка Фандъкова, премиерът Бойко Борисов разпореди на ДНСК да действа съобразно своите компетенции и строежът да не продължава.

По-рано кметът на квартал "Лозенец" Любомир Дреков подкрепи протеста на жителите на населеното място срещу изграждането на 120-метровата сграда на ул. "Златен рог". 

“Моята позиция за такъв строеж на това място остава непроменена, още от началото на първия ми управленски мандат през 2011 г. Смятам, че такава висока и обемна сграда няма място в тази част на квартала. Високи и обемни сгради трябва да се строят в обособени за целта зони, с обезпечаване на съответната транспортна и техническа инфраструктура. Защо и как през далечната вече 2007 г. е допуснато и разрешено строителството на такъв тип сграда, за мен остава загадка, но това е поредното градоустройствено петно, което „експертите“ градостроители ни оставят от периода 1997 - 2007 г., наред с безобразните планове на квартали като "Витоша ВЕЦ - Симеоново" и "Кръстова вада", заяви Дреков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във