Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Строителството на "Южен поток" може да се обжалва, но не от правителството

Изпълнението на строежа на "Южен поток" в местността Паша дере може да бъде обжалвано от неправителствени организации или община. Това обясни вицепремиерът по управление на средствата от ЕС Илияна Цанова в ефира на Нова телевизия. Поводът за изказването е издаденото разрешение за строителство на станция и терминал за тръбата в местността. Документа е издаден от вече бившия министър на регионалното развитие Десислава Терзиева дни преди да напусне поста си.

"Ние разбрахме за решението за "Южен поток" от медиите и бързо бе разпоредена проверка. Юридически е невъзможно министерството да обжалва свое собствено решение, независимо, че има смяна на министрите. Има две юридически възможности оттук нататък. Първата е да се обжалва предварителното изпълнение в срок от 3 дни от лица като НПО-та, общини. Втората възможност е в 14-дневен срок да се обжалва изпълнението пред Върховния административен съд отново от такива лица, но не и от самия Министерски съвет", разясни подробно Цанова .

Новият министър се изказа и за собственият си ресор относно замразените евросредства : "Формално ние имаме една спряна програма и това е ОП "Околна среда".От февруари месец няма плащания. Аз искам да разбера каква е причината за това, защото за мен това не е добро решение". По нейни думи това натрупва дълг към строителите, а спрените строителни дейности и разкопани улици пречат на придвижването и разпространението на прах, което от своя страна е неблагоприятно за живота на хората. Мнението на Цанова е, че има риск да загубим евросредствата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във