Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Строителните врътки на Свети Влас могат да тушират прокуратурата

Батаците около изграждането на луксозното селище „Венид еко вилидж“ на братя Диневи нямат изгазване.

S 250 ca7df45b 94f5 436c a398 3e4906edec36

Братята Динко и Йордан Диневи за пореден път показаха, че правилата в държавата не важат за тях. Експертите от  Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) и от още куп  държавни органи  не могат вече 20 дни  да "изгазят"  батаците около строителството на новото селище  на двамата местни велможи - „Венид еко вилидж“ край Свети Влас. 

 

Преди месец от снимки в социалните мрежи  се видя , че гората в землището на Свети Влас, попадаща  в обхвата на защитената зона „Емине-Иракли“ (с код BG0001004, включен в Списъка към решения на Министерския съвет) е ликвидирана, а на „освободения“ терен се вдигат сгради.

Това накара Върховната административна прокуратура да демонстрира загриженост към случващото се, като натири министъра на околната среда и водите и началника на Дирекцията за национален строителен контрол да извършат незабавна проверка на строежите.

Чиновниците

хукнаха към морето, за да нищят документацията

около случая, но в крайна сметка усилията им едва ли ще доведат до особен резултат.

Нека не забравяме, че строителните предприемачи Диневи, на чиито летни партита се стича целият „елит“ на държавата и по този начин демонстрира подкрепата си за техните начинания , едва ли биха оставили каруцата си в калта. Очевидно и в този случай работата е била добре „изпипана“ откъм отпор срещу евентуални екологични пречки. А те биха  могли да възникнат заради факта, че имотът доскоро е попадал в мрежата НАТУРА 2000.

"От Министерството на околната среда и водите са се погрижили инвеститорът да бъде „подпомогнат“. Само преди месец, теренът е изключен от границите на защитената местност", твърди Тома Белев от Коалиция "За да остане природа в България“.

За всеки случай обаче, още през 2019 г. собственикът на имота - „Венид“ ООД, започва... тиха и кротка инвазия

за резервно узаконяване на строителните амбиции

на братя Диневи: с цел изграждане на екоселище, ООД-то получава и "генерално" одобрение на проекта "Венид Еко Вилидж” от Община Несебър, и... девет конкретни разрешения за строеж.

С други думи, сегашните проверки на ДНСК трудно биха дали резултат, защото несебърските общинари не само са утъпкали пътя за изграждането на това еко селище, ами са го асфалтирали и са го обзавели с осветление.

Единственият шанс е Върховна административна прокуратура да намери основания и да стартира съдебна процедура за отмяна на строителните разрешения с влязъл в сила акт на Върховния административен съд.

Всъщност, историята на този имот е толкова „вмирисана“, че е цяло чудо

къде са гледали и защо са спали

бившите главни прокурори Борис Велчев и Сотир Цацаров.

Според проверката на Гражданско сдружение “Зелени Закони”, теренът в Свети Влас е придобит по схемата на скандалните заменки от 2007 година. Те са определени от Европейската комисия като нерегламентирана държавна помощ, а България е заплашена с наказателна процедура, ако не вземе "съответните мерки". 

По този повод през 2019 г. земеделският министър Десислава Танева разпореди да бъдат направени оценки на всички имотите, попадащи в  „черния списък“ на ЕК, след което обяви и незаконната държавна помощ при "заменкаджийското" придобиване на този имот - 1.129 млн. лева.

Както се казва по друг повод - дотук прекрасно. Защото после идва ред на големия проблем: от кого държавата ще си прибере въпросните 1.129 милиона, след като

днешните сайбий на имота са... "Трети добросъвестен купувач"?

Не че подобно връщане на часовника е невъзможно, но сега и юридически акъл на прокурорите да даваме... Вместо това, припомняме историята по дати, пък който иска - да чете и да си прави изводите.

През 2007 г. имотът (с кадастрален номер 11538.15.156)  е придобит от фирма “Маркетинг В” ЕООД (с регистриран капитал от 5000 лв.), която по това време е била собственост на бизнесмена Борислав Гигов, близък на премиера Сергей Станишев и тогавашната му „половинка“ Елена Йончева.

Докато Гигов е бил собственик на дружеството, той заменя"цели" 540 дка гори - около Белоградчик и селата Миджур, Говежда и Чупрене, срещу "нищо и никаквите" 52 дка „дървопроизводителна гора” в землището на Свети Влас.

Две седмици след заменката, “Маркетинг В” продава терена на дъщерната фирма “Белведере резорт” ООД.

Още при подписването на договора за заменката, той е бил съпроводен от анекс, в който ясно е записано  ограничително условие - статутът на терена да не се променя.

До края на 2007 г.

имотът е изключен от горския фонд,

а "Белведере резорт” получава от РИОСВ - Бургас положително становище, според което върху терена няма никакъв проблем да се построи ваканционно селище.

На 24 юли 2008 г. имотът - вече изчистен от всякакъв вид екологични „тежести“ - отново е продаден. Този път на “Венид" ООД. Фирмата купувач е собственост на братя Диневи, а цената на сделката е подобаваща - 3.4 млн. лева.

Теренът остава "пустеещ" до 2019 г., когато „ Венид" ООД тръгва да реализира плановете си и получава одобрение за изграждането на "Венид Еко Вилидж".

Същинското строителство започва в началото на тази година и по някаква дивна случайност братя Диневи чак сега осъзнават, че инвестиционните им крила са грозно и подло подрязани: 13.5 дка от имота им, върху които вървят строително-монтажни работи, „нездравословно“ са попаднали (или останали)

в Защитената зона “Емине – Иракли”.

Този проблем светкавично е отстранен от Емил Димитров-Ревизоро, наследил на поста министър на околната среда и водите Нено Димов, арестуван (уж) заради кризата с водата на Перник.

И още - по проект, еко селището на братя Диневи е с разгърната застроена площ от 11 400 кв. метра. А цената на един квадрат е закована на 1300 евро за кв. метър.  С други думи, простата сметка показва, че става дума за 14.820 млн. евро.

Как се устоява на такива пари?!

Ами ще съдим по резултатите от спешните проверки, които Върховната административна прокуратура разпореди на ДНСК и Министерството на земеделието, храните и горите.

На "прицел" са:

- административните преписки по замяната, промяната на предназначението на поземления имот и възстановяването на държавната помощ, водени от МЗХГ;

- документите по издаване на разрешения за строеж, дело на несебърския главен архитект;

- документите, заради които министъра на околната среда и водите е изключил строителната площадка на братя Диневи от екологичната мрежа НАТУРА 2000.

Резултатите от проверките трябва да се представят във ВАП максимално бързо - с обобщен доклад, в който да бъдат отразени направените констатации, разкритите нарушения на правилата и процедурите, предприетите конкретни мерки и действия за отстраняване на закононарушенията... както следва:

- брой на установените административни нарушения;

- брой на съставените актове за установяване на административни нарушения;

- брой на санкционираните лица;

- брой на издадените наказателни постановления и заповеди за прилагане на принудителни административни мерки,

- брой на случаите с установени данни за извършени престъпления, които са изпратени на съответните "наказателни" прокуратури и компетентните органи на МВР.

Звучи много сериозно, нали? Ще видим, защото и тук е като в кулинарията - пресолената манджа е също толкова блудкава, колкото е безсолната...

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във